Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere’nin Ruhsatlı İlk Bitcoin Fonu Kapanıyor

İngiltere’de kurulduğu dönemde büyük ilgi gören bir kripto para fonu yetersiz talep nedeniyle kapanıyor.

İngiltere’deki Prime Factor Capital kurulduğu dönemlerde kripto para camiasından büyük ilgi gördü. Bunun birkaç farklı sebebi vardı: Birincisi, bu hedge fonu eski BlackRock çalışanları tarafından kuruldu ki bu da insanlara güven veriyordu; ikincisi, bu hedge fonu İngiltere’deki Finansal Davranış Kurumundan (FCA) ruhsat almayı başaran ilk kripto para fonuydu.

İşler İyi Başlamıştı

Prime Factor Capital kripto para camiasında ilgi görmenin yanı sıra kurumsal müşterilerden de yoğun ilgi gördü. 2019’da FCA ruhsatı alan bu fonun yönetimi altınta toplamda 100 milyon euroluk varlık bulunuyordu.

Kurumsal yatırımcıların bu hedge fonuna bu kadar ilgi göstermelerinin elbette bir sebebi vardı: Prime Factor Capital yatırımcılara bir sene içerisinde yüzde 147’lik kazanç sağlamıştı. Fakat bu günler eskide kalmış gibi görünüyor.

Yeterli Talep Yok

Kripto para fonları geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde oldukça zorlu bir dönemden geçtiler. Çünkü Bitcoin fiyatı mart ayında 7 bin dolardan 4 bin dolara kadar inen sert bir düşüş yaşadı.

Finance Magnates gibi kaynaklara göre çoğu kripto para fonu o ay yüzde 27’lik bir zarar yaşadı. Bu da kripto para fonlarının geçtiğimiz son beş yıl içerisinde yaşadıkları en kötü dönemlerden biri oldu.

Görünüşe göre İngiltere’nin FCA onaylı ilk kripto para fonu da bu süreçten etkilenenler arasında. Prime Factor Capital başlangıç aşamasında büyük ilgi ve talep görmüşse de artık yeteri kadar talep almıyor. Prime Factor CEO’su Nic Niedermowwe, bu konuyu şöyle yorumluyor:

“Prime Factor Capital olarak yatırımcılarımıza aylık ortalama yüzde 4 oranında kazanç sağlıyorduk. Fakat kurumsal yatırımcılardan yeterli talebi görmediğimiz için ağır bir yara aldık.”

Kurumsal Yatırımcı Hikayesi

Yatırım dünyasının en ünlü isimlerinden biri olan Peter Schiff, Prime Factor Capital’ın kapanmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Bitcoin ile ilgili uzun süredir olumsuz açıklamalarda bulunan Schiff bu seferki yorumuyla da şaşırtmadı.

Schiff’in görüşlerine göre Prime Factor’ın kapanıyor oluşu, kurumsal yatırımcıların kripto paralara ilgi göstermediklerinin net bir göstergesi. Kripto para dünyasında bahsi geçen “kurumsal yatırımcıların” hikayeden ibaret olduğunu söyleyen Schiff, insanların bu hikayeyi bireysel yatırımcıları kandırmak için kullandıklarını belirtiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment