Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İnsanların Blok Zinciri Teknolojisi Hakkında Heyecanlanmasının 5 Nedeni

Webrazzi’nin geçtiğimiz ay düzenlediği Fintech 2018 etkinliğinde fark ettim ki, insanlar blok zinciri teknolojisi hakkında çok hevesli ve heyecanlı. Etkinlikte, blok zinciri teknolojisine çok geniş bir alan ayrılmamış olsa bile, insanlar çoğunlukla kendi aralarında bu teknolojiyi tartışıyor ve bu konuyla ilgili konuşmalara yüksek katılım sağlıyordu.

Webrazzi Fintech Summit 2018

Peki önemli olan soru şu ki, son yıllarda insanlar neden blok zinciri konusunda çok heyecanlı görünüyor?

Bu gerçekten iyi bir soru ama doğrudan tek bir yanıtla bunu cevaplayamayız. İnsanların çoğu, blok zincirinin tüm zamanların gelişen en ilginç ve yıkıcı güçlerden biri olduğu konusunda hemfikir görülüyor.

İşte aşağıda blok zinciri hakkında insanların neden bu kadar heyecanlandığını açıklayan birkaç neden var:

1 – Ödeme Yöntemlerindeki Dolandırıcılığa Kesin Çözüm Bulması

Blok zinciri teknolojisinin en çok konuşulan avantajlarından ilki kesinlikle ödeme yöntemleridir. Çünkü blok zinciri teknolojisi getirdiği yeni yöntemler ile ödeme yollarındaki birçok dolandırıcılığı önleyebilmekte. Özellikle, “Akıllı sözleşmeler” alışveriş anlarında hem alıcıları hem de satıcıları koruyabilme özelliği sahip. Aynı zamanda, bu yol ile kontrollerin açık bir şekilde ilerlediğini de görebilirsiniz.

Dolandırıcılığın engellenmesinin blok zinciri teknolojisinde bir diğer yolu ise, tüm işlemlerin kaydedilmesi ve bir paranın çift harcama veya sahtecilik için kullanılamaması durumudur. Koin, token ya da elektronik para harcandıktan sonra aynı kişi tarafından bir daha kullanılamaz. Ayrıca, her işlem kaydedildiği için fiyat artışı ya da düşüşü gibi değişiklikler burada herkes tarafından görünür durumda olacaktır.

Bir de bu konuda en çok tartışılan şey, bloktaki zincirin ne kadar güvenilir olduğu. İşlemleri dağıtılmış defterlere kaydetmek aslında geleneksel yöntemlerin yanı sıra daha güvenlidir. Çünkü geleneksel işlemler, iki taraf arası onaylama ile gerçekleşir ve değiştirilebilme durumuna sahiptir. Blok zincirinde devreye üçüncü taraflar, koinler ve tokenlar devreye girer ve her şey gerçekleştirildikten sonra değiştirilmez.

2- Komisyonculuğu Ortadan Kaldırır

Blok zinciri, eşler arası bir sistemdir ve bu da işlemlerin yalnızca sizin ve karşınızdakinin arasında olduğu anlamına gelir. Sadece bu iki taraf oyunu yönlendiren taraflardan oluşur. Bunu dünyanın dört bir tarafındaki insanlara daha kolay ve daha ucuz yöntemlerle ulaşmanın gücü olarak görebiliriz. Örneğin, geleneksel bankacılık veya finans kurumlarının kullandığı işlemleri veya komisyon ücretlerini ödemek zorunda kalmadan dünyanın herhangi bir yerinde arkadaşınıza veya ailenize para gönderebilirsiniz.

Skill Incubator’un kurucusu, girişimci Chris Dunn, merkezi olmayan pazar konusunda çok heyecan duyuyor ve bunun için blok zinciri ve kripto paralar ile ilgili bir süredir çalışmalar yapıyor. Çünkü bu yeni merkezi olmayan çevrimiçi pazar, Amazon ve Ebay gibi büyük devlerin bile aracılıklarını aradan kaldıracak gibi görünüyor. Bu yüzden şirketler de bunlar için de çeşitli önlem ve çalışmalar yapıyor. Örneğin, Nisan 2016’da OpenBazaar ürünlerinin satışlarında Bitcoin kullanımını teşvik etti ve kripto para ödemelerinden komisyon almadı.

3- İşlemleri Dakikalar İçinde Anında Yapabilirsiniz

Türkiye’den Kore’ye banka yoluyla para göndermeye kalktığınızda aradaki saat farkı, paranın önce merkeze gitmesi daha sonra hesaba aktarılması, ödemenin o hesaba çeşitli onaylardan sonra geçme süresi ve benzeri nedenlerden ötürü saatlerinizi, günlerinizi ve hatta haftalarınızı bu işleme verebilirsiniz. Bir de blok zinciri teknolojisiyle bunu yalnızca dakikalar içinde yaptığınızı ve karşınızdaki insanında o anda parasına ulaştığını düşünün… Merkezileştirilmemiş blok zinciri teknolojisi ve P2P sistemi, dünyanın herhangi bir yerindeki dijital cüzdandan bir diğerine hızlı bir şekilde para gönderilmesini sağlıyor.

4- Depolama Alanlarımızı Arttırıyor

Son yıllarda inanılmaz bir gelişme olarak görülen bulut teknolojilerinde en önemli açık, gizlilik ve bunun kontrolünün bizim elimizde olmaması. Geçtiğimiz gün, sosyal medya platformu devi Facebook fotoğraf API’sindeki bir hata nedeniyle bazı geliştiricilere gereğinden fazla erişim verdiğini açıklamıştı. Bu da 5,6 milyon Facebook kullanıcısının gizli ya da halka açık tüm fotoğraflarına erişebildikleri anlamına geliyor. Haliyle bu durum gizliliği riske atıyor. Bu olay, yalnızca Facebook’ta yaşanmış olsa bile, aynı sorun Google, Dropbox ya da Apple’ın da başına gelebileceğinin bir göstergesi. Blok zinciri sisteminde, sadece sizin bildiğiniz bir şifreleme anahtarı ile giriş yapabiliriz ve bu alana siz şifrenizi paylaşmadığınız sürece kimsenin erişebilme yetkisi yoktur. Bunun hakkında çalışmalar yapan, Dropbox sistemlerinden daha ucuz birçok ICO da pazarda görebilirsiniz.

5- Kullanıcılar Ödüllendirilir

Kim ödüllendirilmeyi sevmez ki? Blok zincirinin kullanımını arttırmaya yönelik bazı projeler, kullanıcılarının alışverişlerde karşılıklı ödül kazanma programı geliştirerek müşteri sadakati programları oluşturuyor. Böylelikle yapılan her işlem kamuya açık defterlerde kayıt altında oluyor ve başkaları tarafından da kullanımı artması sağlanıyor. Örneğin, en sevdiğiniz kahve dükkanından kahve alırken ödemeyi blok zinciri sistemlerinden biri ile yaptığınızda hem satıcı hem de siz ödül kazanıyorsunuz. Bu iki taraf için yararlı bir teknoloji haline geliyor.

Böylelikle, her geçen gün blok zinciri bir diğer adıyla blockchain hayatımızda daha fazla yer ediniyor, popülerleşiyor ve insanlar tarafından kullanımı artıyor. Yukarıdaki 5 neden bizi heyecanlandırmasının nedenlerinden yalnızca birkaçı…  Blok zinciri artık her sektörde, her kategoride insanları etkiliyor ve geliştikçe daha fazla insanı etkilemeye devam edecek.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Blok zinciri teknolojisinde sizi motive eden ve heyecanlandıran sebepler neler?  

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment