Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İnternetin Ücra Köşelerinde, Litecoin Kullanımı Monero’ya Göre Giderek Artıyor

Dark web olarak da adlandırılan ve bazı yasa dışı ürünlerin veya diğer yasal değerlerin satıldığı internet sitesi platformları, kripto paraların kullanıldığı en önemli alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bundan yıllar önce, Bitcoin kullanımının hayli artmış olduğu bu sitelerde, son 12 ay boyunca Bitcoin’e rakip olan diğer bazı kripto paralar kullanılmaya başlandı ve bu kripto paralar arasındaki rekabetin giderek arttığı biliniyor.

Monero ve Dark Web

Son aylarda, birçok kullanıcı ve satıcı, bu sitelerde satılan ürünleri almak için Bitcoin kullanmaktan vazgeçmiş durumda. Gerek eskisi kadar anonimliğin kalmaması, gerekse de artmış işlem ücretleri bu duruma katkı sağlayan etmenler arasında gösteriliyor. İşte tüm bu sebeplerle, gerek satıcılar gerekse de alıcılar yeni kripto paralar aramaya başladı. 

İşte bu noktada Monero’nun ismi yavaş yavaş dillendirilmeye başlarken, Monero’nun kullanım alanı bu hamle ile genişlemiş oldu.

Ancak yine de, Monero’nun da anonimliğinin aslında pek de güvenilir olmadığı iddiaları da kulisleri meşgul ediyor. Özellikle geçtiğimiz günlerde yaşanan iki olay, dark web kullanıcılarının Monero’dan vazgeçmesine sebep olmuş olabilir. Son günlerde ortaya çıkan bir belgede, Monero’nun bazı defoları ortaya çıktı. Buna göre, yetkilililer bir takım tuzaklar planlayarak, ne kadar Monero harcandığını bulabilecek konuma geldi. Dark web gibi bir platformda, bu denli bir sözde güvenlik açığı, büyük sorunlara yol açabileceğinden, birçok kullanıcı Monero’dan vazgeçmenin eşiğine geldi.

Yine, para gönderiminin yapıldığı zamanın tam olarak saptanabilmesi de, büyük bir açık olarak karşımıza çıkıyor. Ancak ilkine göre bu çatlağın yersiz olduğu belirtilse de, yine de bu durum endişeye yol açmakta. Bazı geliştirilen algoritmalar, Monero’nun para transferleri zamanlarını %90 oranında doğru saptasa da, halen %45’lik bir para transferi kesminin, zamanının saptanabilmesi imkansıza yakın ve bunlar; deyim yerindeyse adeta araya kaynayarak, izini kaybettiriyor.

Yeni Moda Litecoin

Monero ve Bitcoin’in başına gelen bu olaylar, Litecoin’in kullanımını arttırdı. Birçok dark web kullanıcısı, kendi aralarında yaptıkları sohbetlerde, artık Litecoin’in bu tarz platformlarda lider kripto para olduğunu söylüyor. Ancak bu durum, gerçekten pek de tutarlı değil çünkü Litecoin de, aynı Bitcoin gibi anonimlik ve gizlilik konusunda sınıfta kalan bir kripto para.

Fakat tüm bu olumsuz özelliklere göre, dark web kullanıcıları Litecoin’in sektörde büyük bir etki yapacağından emin. Yapılan bir ankete göre katılımcıların %15’i Litecoin’i bu işe çözüm getirecek koin olarak görüyor. Bitcoin veya Bitcoin Cash’in bu ankette açık ara farkla önüne geçen Litecoin, yine de Ethereum, Dash ve Monero’nun arkasında kalmaktan kurtulamadı. Ancak yine yapılan bir araştırmaya göre, Litecoin şu anda bu tarz platformlardaki para transferlerinin yaklaşık %30’unda kullanılıyor ve bu sayı; Bitcoin dışı kripto paralar arasında en iyisi olarak dikkat çekiyor.

Burada sorulacak esas soru, bu ve benzeri platformlarda Litecoin’in önderliğinin ve popülaritesinin ne kadar süreceği? Litecoin daha fazla bilinir ve konuşulur oldukça, bu yakaladığı kullanım momentumunun azalacağını düşünenler hiç de az sayıda değil.

Ancak bu platformlarda gerçek olan bir şey var ki, Bitcoin artık dark web platformları için kullanılabilir bir kripto para birimi olmaktan çoktan çıktı. Bitcoin bu sitelere elveda derken, yeni yıldızın kim olacağı hakkında Dash, Monero ve Litecoin arasında devam eden yarışı izlemesi, keyifli olacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment