Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IO.NET (IO) Coin Nedir? IO.NET Yorumları Geleceği ve Projesi

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in 55. Launchpool projesi olarak listeleyeceği IO.NET’i (IO) inceleyeceğiz.

Binance, TSİ bugün sabah saatlerinde yakın zaman sonra listeleyeceği 55. Launchpool projesi io.net’i açıkladı. Bu yazımızda sizler için yeni proje IO.NET’i detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

IO.NET nedir?

Solana tabanlı merkeziyetsiz yapay zeka bilişim ve bulut platformu olan IO.NET, yapay zeka modellerinin geliştirilmesi ve çalıştırılması için merkeziyetsiz bir altyapı olanağı sağlamaktadır. IO.NET bu kapsamda yapay zekanın daha ölçeklenebilir, erişilebilir ve daha fazla fayda sağlayan bir şekilde geliştirilmesine olanak sağlamasını hedeflemektedir.

IO.NET’in resmi web sitesinden alınan bilgilere göre proje, bilgisayardaki grafiklerin oluşturulmasını ve işlenmesini sağlayan özel bir işlemci olan GPU’yu rakiplerinden 100 kat daha fazla sağlamaktadır. Dünya çapında 138’den fazla ülkede GPU sağladıklarını belirten IO.NET, çevre dostu veri merkezi iş birlikleri sayesinde daha sürdürülebilir bir GPU seçenekleri sunduklarını vurguluyor.

IO.NET projesi ve amacı nedir?

IO.NET, araştırmacılara ve geliştiricilere yeni yapay zeka modelleri oluşturmaları ve test etmeleri için bir platform sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bu tarz modellerin geliştirilmesinde yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Şirket, yaptığı açıklamada görevlerini şu şekilde belirtmektedir:

Haziran 2022’de hem ABD borsaları hem de kripto para piyasası için kurumsal düzeyde ticaret sistemleri geliştirmeye odaklanmıştık. Başlıca problemlerimiz, önemli hesaplama gücüne sahip sağlam bir arka uç ticaret sistemi için gerekli altyapıyı kurmaktı. Geleneksel hesaplama sağlayıcılarının sınırlamaları yüzünden problemler yaşarken “Dağıtık Hesaplama” dünyasına daha derinlemesine girdik ve hesaplama gücü eksikliğine kendi çözümümüzü oluşturmaya başladık.

IO.NET, söz konusu çözüm arayışının DePIN (Decentralized Physical Infrastructure Network/ Merkeziyetsiz Fiziksel Altyapı Ağı) ile bulduklarını ifade etti.

Solana, Aptos ve The Render Network gibi ortaklara sahip olan IO.NET, GPU ile para kazanma imkanı da sağlıyor. Platformun bu kapsamda Solana ve Aptos gibi kripto paralar ile hızlı ödemeler alınmasına da olanak sağlıyor.

IO.NET, NVIDIA A100 chip’inin kart başına günlük 80 doların üzerindeki yüksek maliyetinin yapay zeka gelişimi için büyük bir engel oluşturduğunu ifade etti. Şirket, yüksek maliyetlere rağmen yapay zeka hesaplama gereksinimlerinin her 18 ayda bir 10 kat artış yaşadığını söyledi. OpenAI’ın GPT-3 için 300 bin CPU ve 10 bin GPU kiralamasının bu dönemin yalnızca başına işaret ettiğini söyleyen IO.NET, zorunluluktan doğan şirketlerinin DePIN ile devrim başlattığını vurguladı.

IO.NET’in hesaplama gücünde sınır tanımayan bir yapısı olduğu kaydedildi.

IO.NET’in kurucuları ve sahipleri kimdir?

Bazı web sitelerde yer alan bilgilere göre IO.NET, daha önce Ethereum Vakfı’nda gönüllü olarak çalışmış ABD’de yaşayan ve şu anda şirketin CEO’luğunu yürüten Ahmad Shadid tarafından kuruldu. Ancak bazı kaynaklarda yer alan bilgilere göre projenin arkasında tek bir kurucu bulunmuyor. Bir topluluk tarafından başlatıldığı ve şu anda aktif birçok geliştiricisi olduğu vurgulanıyor.

IO.NET bu yılın mart ayının başlarında Multicoin Capital, 6th Man Ventures, Solana Ventures, OKX Ventures, Aptos Labs, Delphi Digital, The Sandbox ve Sebastian Borget gibi devlerin katılımıyla 30 milyon dolar toplamıştı.

O dönem yapılan açıklamalarda risk sermayesi şirketi yöneticisi Ed Roman şu açıklamalara yer vermişti:

IO.NET müşterilerinin bulut yapay zeka maliyetlerinden %90’a varan tasarruf etmelerini sağlıyor. GPU çiplerinin küresel kıtlıklarla yüksek talep gördüğü bir çağda, bu gerçekten inanılmaz bir başarıdır

IO.NET şeffaf bilgi işlem sağlamak adına tüketici ve tedarikçi arasındaki her işlemi blockchain aracılığıyla gerçekleştiriyor. Bu yapı içinse Solana blockchain’i kullanılıyor.

IO coin çıkış tarihi nedir?

Binance bugün yaptığı açıklamada, O’yu TSİ 11 Haziran saat 15.00’te IO/BTC, IO/USDT, IO/BNB, IO/FDUSD ve IO/TRY işlem çiftleriyle “tohum etiketi” ile listeleyeceğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre toplam arzı 800 milyon olan olan IO’nun 20 milyonluk kısmı Launchpool’da ödül olarak dağıtılacak. Ayrıca piyasaya ilk olarak 95 milyon IO sürülecek.

IO coin nasıl alınır?

Binance Launchpool aracılığıyla daha önce çıkan projelere bakıldığı zaman piyasaya çıkacak IO.NET’in Binance dahil birçok kripto para borsasında işlem görmeye başlayacağı düşünülüyor. 11 Haziran tarihinde piyasaya sürülecek olan IO, Binance TR dahil onlarca kripto para borsası aracılığıyla satın alınabilir.

Binance üzerinden %20 indirimli işlem yapmak ve IO coin’i satın alabilmek için buradan üye olabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!