Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IOSCO: Kripto Para Influencerlarına Karşı Kurumların Daha Fazla Güce Ve Yetkiye İhtiyacı Var

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO), dijital pazarlamada artan risklerle mücadele için komisyonların daha fazla yetki ve alana ihtiyacı olduğunu belirtti.

IOSCO’nun 12 Ekim tarihinde yayınlanan raporunda, dijitalleşmenin birçok yasal zorluğu beraberinde getirdiğini ve menkul kıymetler komisyonlarının mevcut zorlu şartlar içerisinde daha fazla yetkiye ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.

Örgüt kripto varlıkların çoğalmasıyla birlikte pazarlama faaliyetlerinin arttığını ve denetimin zorlaştığını belirtti. Kurum zorlu koşullar göz önüne alındığında üye ülkelere, tanıtılan yeni önlemlerin uygulanmasını tavsiye etti.

Raporda davranışsal ve oyunlaştırma tekniklerinin kullanımına önem verildi. Ayrıca kripto para sektöründe ön planda olan ve genelde yatırımcılara kripto paraları tanıtan Finfluencerlar raporda ele alınıyor. IOSCO raporda, Finfluencerların kimi zaman düzenlemelerden sıyrılmak için dijital peçe olarak adlandırdıkları bir takım hukuki boşlukları kullanabileceklerini ifade ederek üyelerini bu konuya karşı uyardı. IOSCO Genel Sekreteri Martin Moloney konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

Dijital dolandırıcılar, düzenleyicileri kendilerinden uzak tutmak veya düzenlemelere karşı mücadele etmek için bir dijital peçenin arkasına saklanabilir.

IOSCO’nun tedbirleri geçmişte menkul kıymetler için uygulanan önlemlerle oldukça benzerlik gösterdi. Önlemler genel olarak yanıltıcı ve yasa dışı tanıtımlardan haberdar olmak ve bu alanda tüketicilerin şikayetlerini alabilmek adına inşa edilecek bir kanal ve bilgi ağı içerisindeki kanıtları izleme süreçlerini içeriyor.

Öte yandan kripto para şirketlerinin çevrimiçi pazarlama personeli için kalifikasyon ve lisans gerekliliği getirilmesi IOSCO’nun raporda yer alan kritik önerilerinden biridir. Bir diğer konu ise yabancı şirketlerin ülke içerisindeki faaliyetleri için lisans zorunluluğu koşulup koşulmaması gerektiğidir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!