Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Fenomenlerinin Paylaşımları IOSCO’nun Radarına Girdi

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü (IOSCO), sosyal medyada kripto paralar için verilen yatırım tavsiyelerinin risklerini gündeme getirip bu risklerle nasıl mücadele edilebileceğini görüşmeye başladı.

IOSCO, bugün yayımladığı danışma raporunda “bireysel yatırımcıların gitgide daha çok bir bilgi kaynağı olarak kullanmaya başladığı sosyal medya” platformlarını ve bunların doğurabileceği sorunları ele aldı.

Sosyal medya platformlarının asılsız söylentileri yaymak için kullanılabildiği, bu platformlarda sık sık lisanssız şekilde yatırım tavsiyesi verildiği, sosyal medya fenomenlerinin yatırımcıların kararlarını etkileyebildiği ve bu platformların dolandırıcılık amaçlı kullanılabildiği belirtildi.

Finansal paylaşımda bulunan fenomenlerin sayısında devasa bir artış olduğuna dikkat çeken IOSCO, bazı yatırımcıların bu lisanssız fenomenleri dinleyerek yatırım kararı verdiğini vurguladı ve yatırımcıları bilinçli olmaya çağırdı.

IOSCO; menkul kıymet piyasalarının nasıl düzenlenebileceğiyle ilgili olarak global çapta standartlar ve politikalar hazırlar. Üyeleri arasında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da yer alır.

IOSCO’nun danışma raporunda, “Sosyal medyanın bireysel yatırımcıların davranışlarına olan etkisi, IOSCO üyelerince genel olarak olumsuz karşılanmıştır ve bununla ilgili birçok kaygı dile getirilmiştir.” ifadesine yer verilirken, dünya genelindeki düzenleyici kurumların sosyal medyada yapılan paylaşımları daha aktif bir şekilde takip edip etmemesi gerektiği, bunun nasıl sağlanabileceği konuları tartışmaya açıldı.

Raporda buna ek olarak kripto paraların barındırdığı yüksek fiyat volatilitesi, güvenlik ihlalleri ve dolandırıcılık gibi daha genel risklere de yer verildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!