Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IOTA Foundation Test Ağını Güncelledi ve Yeni Test Ağları Getirdi

Son dakika haberlerine göre IOTA Foundation yeni bir test ağını (Testnet) piyasaya sürmüş. Vakıf bu test ağını resmi olarak ‘Devnet’ olarak adlandırdı. Bir blockchain alternatifi olan bu platform, test yapmak ve denemek için kullanıldığı için ”Testnet” olarak adlandırılıyor. Testnet ismi mainnet( ana ağ) versiyonunu alaya alan ve test amaçları ile kullanılan bir ağ. Bu test ağları farklı ve ayrı koinlere sahip olmakla beraber bu koinlerin ciddi manada herhangi bir değeri bulunmamakta.

Devnet, çoğunlukla IRI (Iota Reference Implementation) olarak bilinen IOTA sisteminin en son ve en stabil versiyonunu çalıştıracak. Devnet, gelişticilerin ve koinleri test etmek isteyen kişilerin asıl koin zincirini riske atmadan değişiklikler yapmasını mümkün kılan bir deney.

IOTA Foundation bünyesinde Mühendislik Ekibi Başkanı Edward Greve resmi açıklamada şunları ifade etti:

”Yakın bir zamanda en az iki tane daha test ağı geliyor: Canarynet ve Testnet1 (böylelikle isimden de tahmin edebileceğiniz üzre Testnet2’ye de yer oluşmuş oluyor) Canarynet, IRI’nin yeni versiyonları Ana ağa düşmeden önce bunları test edebilme olanağı sağlarken diğer test ağları ise, … nasıl desem, her şey için kullanılabilecek. Piyasaya sürüldüğü zaman büyük ihtimalle daha iyi isimler bulacağız ancak şu an için bunların yakında geleceğini bilmeniz bizim için yeterli.”

‘Devnet’ asıl test ağının yerine geçecek ve buna ek olarak daha önce açıkladıkları Spamnet ile birlikte en az 3 tane daha test ağı geliyor gibi gözüküyor: Spamnet, Canarynet ve Testnet1.

IOTA, Spamnet ağının tanıtımı için kendi resmi Twitter hesabından şunu paylaşmıştı:

”IOTA Spamnet geldi! https://spamnet.tanglemonitor.com””

Tweetin yanında Spamnet’in bir görüntüsünü paylaşmayı da ihmal etmediler.

Spamnet | Source: IOTA

IOTA, önümüzdeki ay ve haftalarda kendi halka açık ağlarından güç aktararak, tüyo bulma algoritmalarını test edip bunda  önemli geliştirmeler yapabileceklerini açıklamıştı.

IOTA basın saatine göre  CoinMarketCap üzerindeyaklaşık 1,5 dolarlık birim fiyatı ve 4,200 milyar dolarlık toplam piyasa hacmi ile 10. sırada yer almakta. Bakalım bu gelişmeler IOTA üzerinde nasıl bir etki gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment