Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

IOTA [MIOTA] Tangle ve Kuantum Bilgisayar Saldırılarına Karşı Sağladığı Koruma

Önde gelen kriptografi teknolojistlerine göre kuantum bilgisayar saldırıları küresel kripto paralar için sıradaki tehdit. IOTA Vakfından Sabri Goldberg, IOTA’nın Tangle blockchain’inin kuantum bilgisayar saldırılarına karşı güvenli olduğunu belirtti. Kuantum bilgisayarlar kuantum mekaniğini merkezine alarak çalışan sistemler. Bu teknoloji hala yeni yeni gelişse de önde gelen siber şirketler bunun bir çok problemi çözme konusunda potansiyel vaat ettiği konusunda hem fikir. 

Matematikçi ve National Institute of Standards and Technology’s Cryptographic Technology Group’un lideri olan Lily Chen bu konu hakkında şunları belirtiyor:

”Halka açık kriptografi anahtarları için kuantum bilgisayarlaradan gelecek hasar yok edici olabilir. Bu sebeple kripto sistemleri için kuantum dirençli tamamlayıcılar bulmak zorundayız.”

IOTA Vakfından Sabri Goldberg ise IOTA blockchaini Tangle’ın kuantum bilgisayarlar tarafından hacklenemeyeceğini belirtiyor. Kendisinin Twitter gönderisine göre Tangle blockchain’i işlemleri işaretlemek için kuantum-sonrası kriptografi kullanıyor. Bu da blockchain’in ta kurulurken bile kendisini kuantum bilgisayarlara karşı koruma amacıyla kurulduğunu gözler önüne seriyor.

Bir kripto analisti olan Bradley:

”Ben bir güvenlik araştırmacısıyım. Önde gelen çok uluslu şirketlerin sunucularını güvende tutmasını sağlarım. Bana göre kuantum bilgisayar saldırıları gerçekten tehlikeli ve endüstriler domain adresleri ne olursa olsun bu büyüyen tehdit karşısında kuşkucu olmamalılar. Özellikle kripto para endüstrisi yaklaşmakta olan bu tehdit hakkında güvenliği arttırmalı.”

Bradley sözlerine ek olarak blockchain teknolojisinin merkeziyetsiz yapısında dolayı güvenli olduğunu ancak bunu kuantım bilgisayar saldırıları karşısında tehlikeye atan şeyin çeşitli kripto para birimlerindeki büyük kişilerden kaynaklı merkezi kontrol olduğunu vurguladı.

IOTA şuan için sirkülasyonda olan 115 milyon dolar ile birlikte toplam 6.3 milyar dolar değerinde piyasa hacmine sahip. Basın saatine göre token %17’lik sabit bir düşüşün ardından 1.87 dolarlık bir orandan işlem görmekte. Son bir haftalık periyotta ise fiyat %7.7 düşüş yaşayarak 2.6 dolar seviyesinden buralara inmiş. Piyasa o zamandan beri ortalamanın biraz altında seyretmekte. OKex, Binance ve Bitfinex IOTA için ana kripto para borsalarını oluşturmakta.

Twitter müptelası Pandey:

”IOTA büyük bir koin değil. Çoğunlukla yaydığı IOT özelliği ile insanları uzaklaştırıyor.”

Derek isimli kullanıcı Reddit üzerinde bir yorumda şunları ifade etti:

”Dostum asıl sorun kuantum saldırılarından kaynaklanan güvenlik unsuru değil ki. Kripto şirketleri ilk olarak normal hacklenme olaylarından korunmalı daha sonra gelecekteki kuantum bilgisayarlardan kaynaklı olaylara bakmalı.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment