Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran, Altın Endeksli Kripto Para Birimi Çıkarıyor

Zayıf ve çökmekte olan ekonomilere sahip ülkeler kripto para birimlerinin kendilerine katabilecekleri değerin farkındalar. İran kısa bir süre önce, ülkede tüm kripto para birimlerini yasaklamıştı ancak İran, beklenmedik bir şekilde bu karardan U dönüşü yapıyor.

İran Merkez Bankası yetkililerinde göre ulusal bir kripto para birimi bankalardaki donmuş kaynakların kullanımını kolaylaştıracak.

ABD-İran rekabeti gün geçtikçe kötüye gidiyor. ABD’ye göre daha küçük bir ekonomiye sahip olan İran ekonomisi açısından muazzam sorunlarla karşı karşıya. Haziran ayında İran Merkez Bankası müdürü, Riyalin ABD doları karşısında zayıflaması nedeniyle “ikincil döviz piyasası” oluşturacağını açıklamıştı. Daha önce yapılan bu açıklamada açıkça belirtilmemişse de son açıklamada bu “ikincil piyasanın” ulusal kripto para birimi anlamına geldiği açıklık kazandı.

İran, ithal malların fiyatlarındaki ani yükseliş nedeniyle halkın tepkisiyle karşı karşıya kaldı ve bu yüzden altın endeksli bir kripto para birimine sığınıyor gibi görünüyor.

İran, ABD Baskısından Ulusal Kripto Para Birimi Sayesinde Kurtulabilir

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının yol açtığı küresel ekonomik kriz riskinin yanı sıra ABD İran arasındaki gerilim İran’ın ithal mallar için ekstrem gümrük vergileri ödemesine neden oluyor. Kripto para birimleri aşırı değişken olmalarına rağmen, merkezi sisteme dayanan ekonomilerden her zaman daha güvenilir.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment