Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Ambargoları Kripto ile Delmeye Çalışıyor: Sıra Küba ve Rusya’da Mı?

Yarı resmi Tesnim ajansının haberinde, İran kripto para kullanarak ilk ithalatını yaptığı söyleniyor.

Reuters haberine göre, İran’ın yarı resmi haber ajansı Tesnim’in 9 Ağustos tarihinde yayınlanan haberinde, İran’ın bu hafta kripto para kullanarak ilk resmi ithalatını gerçekleştirdiği bildirildi. İthalat tutarının yaklaşık 10 milyon dolar olduğu ifade edilirken hangi kripto para biriminin kullanıldığını bilgisi paylaşılmadı.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili Twitter’da, eylül sonuna kadar kripto para birimlerinin ve akıllı sözleşmelerin dış ticarette kullanımının artacağını bildirdi. Zira Amerika Birleşik Devletlerinin, İran’ın birçok sektörü üzerinde ticari ambargosu bulunuyor.

10 milyon dolar değerindeki bu ticaret, İran’ın doların egemen olduğu finansal sistemi atlatarak dijital varlıklar aracılığıyla ticaret yapmasına ve Rusya gibi benzer şekillerde ABD ambargoları ile ticari anlamda yalnızlaştırılan ve sınırlandırılan diğer ülkelerin de ticaret yapmasına önayak olabilir. Uzmanlar ülkelerin, alternatif ödeme sistemlerine geçişinin, ödeme sistemlerinden dışlanma yaptırımlarının caydırıcılığını bitireceğini ifade ediyorlar. Uzmanlar, Rusya – Ukrayna savaşında Rusya’nın SWIFT sisteminden dışlanmasına rağmen TARGET2 hesaplarına kısıtlama getirilmemesi nedeniyle Rusya’nın SWIFT yaptırımdan neredeyse hiç etkilenmemesini, alternatif ödeme sisteminin olduğu durumlarda finansal ambargoların etkisiz kalabileceğinin en yakın tarihli örneği olarak gösteriyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!