Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran da Venezuela’nın Ardından Ulusal Bir Kripto Para Çıkarabilir

Amerika Birleşik Devletleri tarafından ekonomik ambargoya maruz kalan ve ekonomik anlamda zor günler geçiren İran, bu döngüden bir çıkış arıyor. İran hükümetinin çıkış için başvurması muhtemel yollardan birisi de, ulusal bir kripto para çıkarmak.

‘Yerli’ bir kripto para üretmenin hükümet planları arasında olduğu belirtilirken, İran basınında çıkan haberlere göre ülkede Fen ve Teknoloji İşleri ile ilgilenen hükümet kurumu, bu konu ile ilgili çalışmalara başlamış durumda. Konuyla ilgili konuşan Fen ve Teknoloji İşleri kurumu başkan yardımcısı Alireza Daliri, tüm bu süreci İran Merkez Bankası ile birlikte yürüttüklerini kaydetti ve şunları ekledi:

”Ülke içinde kullanılacak lokal bir kripto para için çalışmalar yapıyoruz ve bu konuda hazırlık işlerini hallediyoruz.”

Bu kripto paranın İran’ın resmi itibari parası Riyal ile birlikte işlem göreceği ve bu ikilinin birbirine destek olacağı kaydedildi. ABD’nin ambargosu gelecek ay itibariyle hayata geçecek ve İran, bu konu hakkında çözüm bulmak için çalışmalarını sıklaştırmak durumunda.

2015 yılında ABD ile başlayan nükleer silah krizinin bir etkisi olan bu ambargo sonucu, İran’ın ABD dolarına olan erişiminde ciddi kısıtlamalar yapılacak.

Daliri, Blockchain teknolojisini ülkeye entegre etmek için merkez bankası ile çalıştıklarını ve üç aylık bir süre belirlediklerini de sözlerine ekledi. Kripto paranın, yerel ticari bankalara da dağıtılmasının gündemde olduğunu belirten Daliri, çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

İran hükümetinin kripto paralara ve özellikle Blockchain’e olan ilgisi biliniyor. Bazıları bunu hükümet vizyonu olurken, bazıları ise ülkenin bu sistemi benimsemekten başka bir çaresi kalmadığı için zoraki bir şekilde bu ürünleri geliştirmeye gittiğini iddia ediyor.

Fen ve Teknoloji İşleri başkanlığının web sitesinde yer alan bilgilere göre Daliri, ulusal bir kripto para çıkarmak konusunda hayli iyimser ve de bu sürecin ciddi şekilde destekleneceğini belirtiyor. Sitedeki açıklamasında Daliri şöyle diyor:

”Hedefimiz bu sektöre giren insanların başarısını sağlamak ve bu uğurda onlara yardımcı olacak şeylerin altına imza atabilmek.”

Daliri, Nisan ayında yaptığı açıklamada da kripto paraların uluslar arası ticaretteki kullanımına dikkat çekmiş ve bunun bir opsiyon olduğunu belirtmişti.

İran’ın Amerika ile sorun yaşan bir başka ülke olan Venezuela’nın yolundan gittiğini düşünenler de hiç az değil. Venezuela, bilindiği gibi hiperenflasyon ile mücadele edebilmek için Petro isimli petrol destekli kripto parasını çıkarmıştı. Maduro, koinin başarılı olduğunu söylerken, ABD başkanı Donald Trump ve ekibi, Petro’nun kullanımını yasaklamak ve ek cezalar getirmek için çalışmalara başlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment