Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Doları Bırakıp Çin ile Birlikte Dijital Yuana mı Geçiş Yapıyor?

İran bundan böyle döviz hesabı yaparken ABD Doları’nı değil Çin Yuanı’nı baz almayı planlıyor. ABD’nin geçen haftaki yaptırım kararı sonrasında alındığı düşünülen bu karar, İran ve Çin arasındaki dijital para çalışmalarını güçlendirebilir.

Asia Times haberine göre hem İran hem Çin televizyonlarında ABD Doları ile ilgili önemli bir haber verilmeye başladı. Bu habere göre İran Hükümeti son 2 yıl içerisinde şiddetini artıran ABD yaptırımları sonrasında varsayılan döviz biriminde değişikliğe gitme kararı aldı. İran’ın bundan böyle ABD Doları’nı değil Çin Yuanı’nı baz alarak işlem yapması bekleniyor.

Uluslararası finans sisteminden ayrıldı

Bu yıl Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin ardından ABD’yle arası iyice gerilen İran, uluslararası ödeme ağı olan SWIFT’ten ayrıldı. ABD tarafından uygulanan yaptırımları aşabilmek için çeşitli yollar deneyen İran bu süreçte petrol anlaşmalarında revizeler yaptı, Çin ile görüştü ve tüm bunların ötesinde, kendi dijital parasını geliştirebilmek adına harekete geçti. Bu arada Çinli uzmanlar tüm bu gelişmeleri “yuanın lehine olabilecek” şekilde yorumladı.

İran’da devlet kanalı tarafından yapılan açıklamalar, ülkedeki bankaların PayMon adlı yeni bir dijital para projesi üstünde çalıştığını gösterdi. Bu sırada İran Hükümetinin ülke genelindeki bin farklı kripto para şirketine madencilik ruhsatı verdiği öğrenildi. Bunların arasında Türkiye merkezli isimler de var.

Çin ile ortak bir çalışma gerçekleşebilir

İran ve Çin hükümetleri dijital para konusunda ne gibi bir yol haritası izleyecekler, bilinmiyor. Ancak Asia Times’ın haberine göre İran’ın Çin Yuanı’nı standart döviz olarak kabul etmesinin, dijital para alanında da bazı yansımaları olabilir.

Çin Merkez Bankası’nın geliştireceği dijital para herhangi bir fiziki sınıra bağlı kalmadan kullanılabilecek. Daha az maliyetle, daha hızlı bir şekilde kullanılabilecek olan dijital yuan, İran’a küresel ticaret anlaşmalarında kolaylık sağlayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!