Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran Hükümeti’nden Bitcoin İçin Düzenleme

Bitcoin kullanıcıları için olumlu haber; İran hükümeti Bitcoin kullanıcıları için yeni bir altyapı uygulamayı planlıyor.

İran ve ABD Arasındaki Gerginlikler

Bitcoin‘in batıdaki ülkelerle başlaması ve İran ile ABD arasındaki gerginliğin artmasıyla bilikte, İran‘ın sistemine Bitcoin‘i dahil etmek için strateji geliştirdiği biliniyor. Donald Trump İran’la olan anlaşmayı “şimdiye kadarki en kötü anlaşma” olarak nitelendirdiğinden, İran ve ABD ilişkilerinde şu an sorun yaşanıyor.

İslam Cumhuriyeti, finans, enerji ve denizcilik endüstrisi de dahil olmak üzere ekonomik sektörlerin birçoğunu etkileyen uluslararası yaptırımlar yüzünden hala sıkıntı çekiyor. Uluslararası yaptırımlar, İran vatandaşlarının PayPal, Venmo ve Braintree gibi çevrimiçi ödeme platformlarını kullanmasını da engelliyor.

İran hükümeti yaptırımdan etkilenmemek için, çevrimiçi ödemenin ana şekli olarak Bitcoin kullanılmasını öneriyor. Bitcoin‘in avantajlarından biri, bir şirket veya hükümet gibi merkezi bir kimlikle kontrol edilemeyen bir para birimi olması. Dolayısıyla ülkelerin ödemeleri engellemesi mümkün değil.

Bitcoin sayesinde bir İran vatandaşı ekonomik yaptırımları kolaylıkla atlayarak uluslararası ticaret yapabilir.

İran İçin Bitcoin Altyapısı

Bitcoin’in İran ekonomisine kabulü Kripto Paralar için büyük bir dönüm noktası. Bu, hükümetin artık ödeme ve para birimleri cinsinden ilerleme için kapılarını açabileceği anlamına geliyor.

Raporlara göre, İran hükümeti çoktan Bitcoin‘i ve ekonomi için olası faydalarını araştırmış durumda.

İran’ın bilgi ve iletişim teknolojileri bakan yardımcısı Amir Hossein Davaee şunları söyledi:

“İletişim ve bilgi teknolojisi bakanlığı, ülkede Bitcoin kullanmaya yönelik altyapıyı hazırlama çabalarının bir parçası olarak zaten bir dizi araştırma çalışmaları yürüttü.”

Dahası Davaee, Bitcoin faaliyetlerinin para yaratımı içerdiğini de ekledi, bu nedenle İran Merkez Bankası‘nın temel kuralları belirlemesi ve ilgili faaliyetleri denetlemesi gerekiyor. Aksi halde ekonomik döngü bozulabilir. İran şimdi sadece Bitcoin için değil, aynı zamanda diğer kripto para birimleri için de uygun bir altyapı oluşturmanın eşiğinde.

Bu proje tamamlandığında, düzgün bir şekilde entegre edilecek ve düzenlenecek. Uzmanlar, İran ekonomisinin yaptırımlardan büyük ölçüde zarar gördükten sonra Bitcoin ve diğer dijital para birimlerinin İran ekonomisinin yoluna devam etmesine büyük katkıda bulunacağına inanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Esat
    Posted 06 Kasım 2017 - 18:36 18:36

    Önüne taş koyanlar utansın 🙂

Leave a comment