Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran 22 Eylül’e Kadar Kripto Para Madenciliği Yapmayı Yasakladı

İran Başkanı Hasan Ruhani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada ülke genelinde kripto para madenciliği yapmanın 22 Eylül tarihine kadar yasaklandığını söyledi.

Kripto para madencilerinin lisanslı olarak çalışabildiği İran, Cambridge Alternatif Finans Merkezinin hesaplamalarına göre Bitcoin blockchainindeki toplam hash oranının %3,82’sine ev sahipliği yapıyor. Ne var ki bu oran, en azından 22 Eylül tarihine kadar  ciddi bir değişiklik gösterebilir.

Çin’in Bitcoin madenciliğine karşı “sıkı önlemler alınacağını” açıklamasının ardından, İran’dan kripto para madenciliğine bir kısıtlama geldi. Fakat bu karar, madenciliğe karşı büsbütün bir yasak getirmek için değil, ülkedeki elektrik tüketimini birkaç aylığına da olsa azaltmak için alınmış olabilir.

Enerji tüketiminde büyük artış

Iranian Labour News Agency’nin salı günkü haberine göre İran Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan, ülke genelindeki abone sayısının sadece geçen yıldan bu yana 1 milyon arttığını ve günlük elektrik tüketiminin çoğalmaya başladığını açıkladı.

Elektrik tüketimindeki artışın %16’lık kısmının, ülkedeki lisanslı kripto para madencilerinden kaynaklandığı düşünülüyor.

Ülkedeki bazı yetkililer, ocak ayında bazı şehirlerde yaşanan elektrik kesintilerinden kripto para madencilerini sorumlu tutmuşlardı. İran Elektrik Üretim ve Dağıtım (Tavanir) Elektrik Endüstrisi Sözcüsü Mustafa Recebi, o tarihte yaptığı açıklamada kripto madencilerinin günlük yaklaşık 300 megavat enerji harcadığını söyledi.

Kuraklığın da etkileri oldu

Iranian Students’ News Agency’nin geçen haftaki haberine göre Tavanir, aynı hafta içerisinde ülkenin başkenti Tahran’da daha önce hiç olmadığı kadar fazla enerji harcandığını belirledi.

Bloomberg’in salı günkü haberine göre ülkedeki yetkililer, son dönemlerde yaşanan elektrik sorunlarını erken yükselen sıcaklıklara da bağlıyorlar. Yılın başından beri yeterli düzeyde yağış olmadığı için barajlardaki su seviyesinde kayda değer bir düşüş olduğu ve bunun hidroelektrik santrallerini olumsuz etkilediği aktarıldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!