Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran, Yaptırımlardan Kaçmak İçin Kripto Para Ekosistemini Kullanıyor -Chainalysis

Blockchain analiz firması Chainalysis tarafından yapılan araştırmalara göre İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların bir kısmından kripto para ekosistemi aracılığıyla kaçınılıyor.

Chainalysis tarafından paylaşılan rapora göre Bitcoin (BTC) madenciliği, İran’a 2015-2021 tarihleri arasında 186 milyon dolardan fazla sermayenin girmesiyle sonuçlandı.

Dünyanın en büyük enerji üreticilerinden biri olan İran’ın sunduğu uygun tarifeler, onu kripto para madenciliği için cazip bir ülke haline getiriyor. İran hükümeti, bunun sunduğu ekonomik fırsatı değerlendirmek adına 2019 yılında madencilere lisans dağıtmaya başladı.

Ülke genelinde artan madencilik faaliyetleri ve madencilerin “yaklaşık yüzde 85’inin” lisanssız ve kaçak şekilde çalışıyor olması, bazı bölgesel elektrik kesintilere yol açtığı gibi daha farklı sorunlar da doğurdu.

Chainalysis raporuna göre İran merkezli işletme ve kuruluşlar, yalnızca 2021 yılı genelinde yurt dışındaki işletme ve kuruluşlara bir önceki yıla kıyasla iki katlık artışla 1.16 milyar dolar değerinde kripto para gönderdi.

Bu paraların büyük bir kısmının maden havuzlarından çıkıp kripto para borsalarına gönderildiği belirtilirken, İran’daki maden havuzlarının 1 Ocak-31 Aralık aralığında yabancı borsalara günde yaklaşık 343 bin dolarlık kripto para gönderdiği tespit edildi.

Chainalysis analistleri, bu veriler ışığında, “Verilen 186 milyon dolarlık sayı, İran’ın 2015-2021 tarihleri arasında madencilikten elde ettiği gelirin muhtemelen altında kalıyor.” yorumunda bulundu.

İran’ın, uluslararası düzeyde uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için kullandığı “kilit koridorlardan birinin kripto para ekosistemi” olduğu belirtilirken, “Devlet kurumlarının bu olayı yakından takip etmesini öneriyor, yaptırım ihlali riskiyle karşılaşmamaları için ABD’deki kripto para işletmelerine ve finans kurumlarına da aynısını yapmaları öneriyoruz.” açıklaması yapıldı.

ABD Yabancı Varlıkları Koruma Ofisi (OFAC), ABD genelindeki kişi ve kurumların ülkenin önde gelen finans kurumları ile merkez bankası dahil olmak üzere İran’daki işletme ve kurumlarla finansal işlem yapmasını yasaklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!