Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan Chase, Kuantum Ağı ile Blokchain’i Korumanın Yeni Yolunu Arıyor

Dünyanın en büyük bankalarından ABD’li JPMorgan Chase, kuantum bilgi işlem saldırılarına dayanıklı bir “Kuantum Anahtar Dağıtımı” (QKD) blockchain ağı üzerine araştırma yaptığını açıkladı.

QKD, iki tarafın güvenli veri alışverişinde bulunmasını ve veri alışverişi sırasında tespit edilen üçüncü şahıslara karşı koruma sağlamak için kuantum mekaniği ve kriptografiyi kullanan bir teknolojidir. Bu teknoloji, gelecekte kuantum bilgisayarları tarafından gerçekleştirilebilecek potansiyel blockchain saldırılarına karşı uygulanabilir bir savunma olarak görülüyor.

JPMorgan, 17 Şubat tarihinde yayınladığı basın bülteninde QKD blockchain’i üzerinde araştırma yaptığını ve bu teknolojiyi uygulamak, test etmek için Toshiba ve Ciena ile işbirliği yaptığını duyurdu.

Duyuruda QKD’nin şu anda kuantum fiziği yasalarına dayalı güvenlik garantileri ile potansiyel bir kuantum bilgisayar tabanlı saldırıya karşı matematiksel olarak kanıtlanmış tek savunma çözümü olduğuna yer verildi.

Ayrıca araştırmacılar QKD ağının, blockchain kuantum hesaplama saldırılarından korunmanın bir yolu olarak ilk kez test edildiğini belirtti.

Metropol alanlarda kullanılmak için gerçekleştirilen çalışma, gerçek dünya çevre koşullarında kritik görev uygulamaları için 800 Gbps veri hızlarını destekleyebilme gibi dikkate değer sonuçlara ulaştı.

Duyuruya göre konsept ağ altyapısının kanıtı, Toshiba tarafından Cambridge İngiltere üssünde üretilen Toshiba’nın Multiplexed QKD Sistemi ile Ciena’nın 6500 fotonik çözümü üzerinde çalışan 800 Gbps optik katman şifrelemesi ve açık API’ler ile donatılmış Ciena’nın Waveserver 5 platformuna dayanıyordu.

Güvenliğin JPMorgan Chase için çok önemli olduğunu belirten JPMorgan Chase FLARE Araştırma grubu başkanı ve mühendis Marco Pistoia;

Bu çalışma, öngörülebilir gelecekte blokchain ve kripto para birimi gibi teknolojilerin güvenlik ortamını değiştirecek olan üretim kalitesinde kuantum bilgisayarların tanıtımına hazırlanmaya devam ettiğimiz günlerde önemli bir zamanda gerçekleşti.

açıklamalarında bulundu.

Bilgi ve hesaplamaları klasik bilgisayarlardan çok daha hızlı bir şekilde işleyebilen kuantum bilgisayarlar hala gelişmekte ve bu nedenle uzmanlar kuantum bilişim siber saldırılarının birkaç yıla hayatımıza girebileceğini söylüyor. Ancak ortaya koydukları tehditler o kadar büyük ki JPMorgan gibi araştırmacılar şimdiden bankacılık sistemlerini korumanın yollarını arıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!