Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran’daki Karışıklıklar Kripto Paraları Büyütüyor

Şu sıralar İran‘ı sarıp sarmalayan politik karışıklıklar yaşansa da İran’da Bitcoin gittikçe daha fazla benimseniyor.

Sansüre Rağmen Büyüyor

Geçtiğimiz hafta İran’da geniş çaplı protestolar yapıldı ve bazı kaynaklar gösteriler sırasında 20’den fazla insanın öldürüldüğünü belirtti. Protestoları tetikleyen şeylerden bazıları yüksek işsizlik oranı, eşitsizlik, ev masrafları ve diğer ekonomik zorluklar.

Halkın isyanı karşısında İran Devrim Muhafızları ülkedeki üç şehirde eylemlere karşı sahaya sürüldü ve pek çok online ağ -Telegram ve Signal dahil- sansüre uğradı. İnternete olan sınırlı erişime ve aralıklı internet kesintilerine rağmen İran’daki kripto para topluluğu tüm bu karmaşanın ortasında güç kazanıyor.

Kripto Paralar Daha Güvenli

Tahran’da konuşlanmış Blockchain araştırmacısı Ziya Sadr yakın zamanda medyaya verdiği demeçte protestolardan ve kripto paralardan bahsetti. “Tüm paramı, tüm sermayemi çoğunlukla Bitcoin’de ve diğer bazı altkoinlerde tutuyorum… yalnızca kripto para tutuyor olmamın sebebi İran’ın ekonomik durumudur” diyen Sadr “etrafımdaki insanların da gitgide böyle yaptığını gördüm” diye ekledi. Ziya Sadr “daha fazla insanın böyle yapmasını” bekliyor. Sadr aynı zamanda favori altkoinlerinden birinin gelişmiş gizlilik özellikleri dolayısıyla Monero olduğunu belirtti. Sadr, İran hükûmeti hala daha Bitcoin’i veya kripto paraları yasaklayacağına dair açıkça bir işaret vermediği için İran’daki insanların gizlilik bazlı koinleri fark etmesine daha zaman olduğunu söylüyor.

Ziya Sadr, İran’daki kripto para topluluğunun hükûmetin şu sıralar internete uyguladığı sansürle başa çıkmak için gereken tecrübeye, yeteneğe ve kaynaklara sahip olduğunu söyledi:

“Geçen hafta internet bağlantısı berbattı. Hiçbir yerden çekmiyordu. İnternet bağlantısı genel olarak kötü. Ama bazen telefonlar da (gidiyor). Sıradan insanlar için epey kafa karıştırıcı. Geçtiğimiz birkaç gün boyunca nasıl iletişim kuracaklarını bilmiyorlardı. Ama teknolojiye ilgili İranlılar bu tarz engeller için donanımlı çünkü sosyal medya engellemeleriyle uzun süredir uğraşıyoruz.”

Rekor Ticaret Hacmi

Coindance tarafından paylaşılan verilere göre İran Riyali-Bitcoin arasındaki eşten-eşe ticaret geçtiğimiz haftalar boyunca protestolar yeni yeni alevlenirken rekor hacimlere ulaştı. 23 Aralık haftasında 70 milyardan fazla İran Riyali değerinde Bitcoin ticareti yapıldı. Kasım ayında piyasada kırılan 6.3 milyar İran Riyali rekoruna bakıldığında hacim bakımından Aralık ayında önceki aya kıyasla %1000’den fazla artış yaşandı. Sadr eşten-eşe Bitcoin ticaretinin karmaşalar sırasında iyice arttığını söyledi:

“Birkaç gün önce sabah 100 Bitcoin aldık ve öğlen sattık.”

Iranian Bitcoin Adoption Surges Amid Political Protests and Censorship

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment