Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Teksas’tan BitConnect’e Yasak

Teksas Menkul Kıymetler Yetkilisi 4 Ocak’ta BitConnect‘e lisanslı olmayan kıymetler sattığı gerekçesiyle Acilen Faaliyetten Men Emri verdi. Teksas Eyaleti Menkul Kıymetler Kurulu durumu şu şekilde belirtti:

Menkul Kıymetler Yetkilisi BitConnect yatırımlarının kıymet değerinde olduğunu fakat Teksas Menkul Kıymetler Akdi ve Eyalet Menkul Kıymetler Kurulu Kuralları ve Düzenlemeleri gereği kayıtlı olmadıklarını tespit etti. Buna ek olarak, şirket Teksas’ta kıymet alım satımı yapabilmek için de kayıtlı değil.”

BitConnect’in pazarı kendi içinde açık bir “kripto topluluk platformu” kaynağı ve kendi kripto parası olan BCC’nin yatırımı ve işlemleri için kullanıcılarına pek çok yol sunuyor. Koyulan yasağa göre, BitConnect kullanıcılarına “yıllık olarak hesaplanıp %100 ve daha fazlasını geri ödeyeceğini iddia ettiği programlar” için yatırım olanakları sunuyor.

İngiliz Şirkete Teksas Kuralları

Başlıkta da açıkça belirtildiği gibi, BitConnect İngiltere merkezli ve bu yasak şirketi direkt olarak etkilemiyor. Fakat yetkililer şirketin Teksas’ta yaşayanların işlem yapmasını yasaklama yetkisine sahip. Tabii ki, şirketin kullanıcılarını Teksas’ta yaşayanlar ve dünyanın geri kalanında yaşayanlar olarak ayırması çok güç olacağa benziyor.

Kripto para heveslileri ise çoğunlukla ulusal düzeydeki düzenlemelere odaklanmış durumda, fakat Teksas’ın bu yasağı alt ulusal yetkililerin de mevzuatı kolayca etkileyebildiğinin bir göstergesi. Bu durum mevzuata uygunluk konusunda inanılmaz bir karmaşaya yol açıyor. Eğer diğer yargı mercileri de Teksas’ı örnek almaya karar verirse, kripto para kullanıcıları ve iş yerleri ulusal yetkililere ek olarak kendilerini sayısız eyalet ve il yetkilisi ile boğuşurken bulabilir.

İşte O Açıklama

Teksas yetkilisi BitConnect’i şu şekilde eleştirdi:

“BitConnect kendi prensipleri, finansal durum veya yatırımcılarının kâr etme stratejilerinin hiç birini belirtmiş değildir. Ayrıca İngiltere’de gerçek bir adresleri dahi yok.

Yatırımcıları için nasıl para kazanacağına dair hiçbir açıklama yapmamasının yanı sıra -Trading Bot’unun kullandığı algoritmalar da dahil- BitConnect yatırımcılarını “yüksek geri dönüşler kazanılacak güvenli bir yol” diyerek kandırıyor.

Kripto paralara yatırım yapmak; mevzuat ve yasal işlemler, diğer kripto paralarla rekabet ve pek çok kripto paranın değerinde görülen ani dalgalanmalar sebebiyle oldukça riskli bir girişim.”

Açıklama detaya inilerek şöyle devam ediyor:

“Şirket internet siteleri işletiyor ve çevrimiçi reklamlar kullanarak satış acenteleri çekmeye çalışıyor ve bunlara “iş birlikçiler(affiliates)” diyor. Şirket, iştiraklere pazarlama materyali sağlıyor, bunlara çevrimiçi sunumlar da dahil, ve “referanslar”ın BitConnect programlarına yaptıkları yatırımlara göre iş birlikçilere komisyon ödüyor.

BitConnect’in satış acenteleri, internet siteleri, sosyal medya ve craiglist gibi çevrimiçi pazaralama kaynaklarını kullanarak diğer vatandaşları olduğu gibi Teksas sakinleri de hedef almış durumda.

Fakat bunlar ‘Teksas’ta menkul kıymet satabilmek için kayıt yaptırmış BitConnect acenteleri’ değil.”

Menkul Kıymetler Yetkilisi’nin bu hareketi BitConnect’in 9 Ocak’ta Amerika’da yapacağı ICOyla ilgili duyurusundan sonra gerçekleşti. Şirketler dijital para arzlarını, diğer bir adıyla token satışlarını, sermaye yükseltmek için kullanıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment