Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dogecoin Güldürürken Kazandırıyor

Komiklik güzellik olsun diye yolan çıkan Dogecoin 1 milyar $ piyasa hacmi sınırını aşarak 2009’da Bitcoin‘in oluşumundan bu yana kripto paraların artık epey büyüdüğünü kanıtladı.

Bitcoin köken bloğunun oluşturulmasından dört yıl sonra programcı Billy Markus 2013 yılında kendi kripto parasını oluşturdu. Adobe’nin veri analisti ve ürün yöneticisi olan Jackson Palmer’ın da yardımıyla Dogecoin hayat buldu.

Shiba Inu köpeğinin internette epey meşhur olan görselini alan Dogecoin kurucuları bu paranın eğlenceli, dostane bir online ödeme sistemi olmasını istiyorlardı. Dogecoin’in bu kadar popüler olmasını planlamışlar mıydı, bilemiyoruz.

Nitekim beş yıllık varoluş sürecinde Dogecoin tamamen kendisine ait dinamik bir topluluk oluşturmayı başardı. Zaman içerisinde Dogecoin kullanıcılar arasında bir “bahşiş sistemi” haline döndü. Websitesinde de belirtildiği gibi:

“Dogecoin’in en popüler kullanımlarından biri güzel içerikler oluşturan ya da paylaşan diğer internet kullanıcılarına ‘bahşiş vermek’. Bunu biraz daha anlamlı olan ve internetin her yerinde kullanılabilen gerçek değerli bir ‘beğeni’ ya da ‘upvote’ olarak düşünün.”

Dogecoin madencilik aracılığıyla koin üretiyor ancak üretilebilecek koinlerin sınırı yok. Haber yazım saatinde dolaşımda 112 milyar Dogecoin var. Tek bir Dogecoin fiyatı 0.01 $ ediyor olsa da toplam piyasa hacmi şuanda 1.6 milyar $’dan daha fazla. Bu, 102,529 Bitcoin anlamına geliyor.

Popüler Kültür Koini

Kripto para piyasasında her koinin kendine ait bir logosu var. Dogecoin ise kendine logo olarak popüler bir internet görselini seçti. ‘Doge’ kelimesi ‘dog’ (köpek) kelimesinin bir nevi internet versiyonu gibi. 2005 yılında bir televizyon dizisindeki yanlış telaffuz sonrasında ‘dog’ kelimesi internette ‘doge’ olarak kullanılmaya başlandı.

Doge kelimesi 2010 yılında Reddit’te Shiba Inu köpeğiyle bağdaştırıldı ve o günden beri de bu görsel adeta aldı başını gitti.

Bu görsel artık bir kripto parayla da bağdaştırılmış oldu ve aklımızda yer etmeye devam ediyor.

Hayırsever Topluluk

Dogecoin topluluğu şakayı espriyi genel olarak seven bir topluluk. Bunun yanında hayırsever de bir topluluk.

2013 yılında Dogecoin’in cüzdan platformu olan Dogewallet hacklenmiş ve milyonlarca koin çalınmıştı. Saldırı sonrasında Dogecoin topluluğu SaveDogemas adı altında para toplmaya başladı. Para toplanmaya başladıktan yalnızca bir ay sonra yaşanan saldırıda çalınan koinlerin miktarına denk miktarda Dogecoin toplandı.

Topluluk bunun yanında Olimpiyat atletleri, Kenya’daki su projeleri ve emekli NASCAR sürücüsü Josh Wise için de para topladı.

Dogecoin’in fiyatında yaşanan artış Twitter’daki bir kullanıcı tarafından şöyle kutlandı:

“Dogecoin şuanda Japon Yen’inden daha değerli.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment