Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İran’ın Milli Dijital Para Projesi Hazır, Merkez Bankas’ndan Onay Bekleniyor

İran, milli dijital para projesini tamamlamayı başardı. Yerel para birimi riyal ile desteklenen yeni dijital para artık İran Merkez Bankası’ndan (İMB) onay almayı bekliyor. Henüz adı açıklanmayan bu proje İMB’den onay alması durumunda bankalar tarafından kullanılmaya başlayacak.

Bankalara Milli Dijital Para

Informatics Services Corporation CEO’su Seyyed Abotaleb Najafi, İran Merkez Bankası’na yakınlığıyla bilinen haber kaynaklarından Ibena‘ya konuştu ve milli dijital para projesi hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

Najafi, Ibena’ya yaptığı açıklamalarda devlet destekli bu yeni dijital paranın hiçbir aracı kuruma ihtiyaç duymadan iki farklı parti arasında aktarılabildiğini söyledi.

İran Merkez Bankası söz konusu dijital para projesinin geliştirilmesi için Najafi’nin şirketiyle iletişime geçti ve bir işbirliği yapıldı. Najafi’nin açıklamalarına göre geliştirilen bu dijital para şu an için hala deneme aşamasında.

Najafi bu projenin özellikle finans sektöründe kullanılmak için geliştirildiğini vurgulayarak deneme sürecinde bankaların da yer alacağını belirtti. Najafi’nin açıklamalarından bir kesit şu şekilde:

“Bu dijital para İran Merkez Bankası’ndan onay aldıktan sonra ülkedeki bankacılık sisteminde kullanılmaya başlayacak. İlk aşamada İran’daki ticari bankalar bu tokenı ödeme işlemlerinde kullanabilsinler diye bankalara özel bir blockchain altyapısı oluşturulacak.”

Riyal ile Destek

Najafi, kripto paralarla ilgili en büyük sorunlardan birinin ‘destek’ konusu olduğunu vurguladı ve bu yeni dijital paranın riyal ile desteklendiğini hatırlattı.

Ayrıca şunu da belirtmek gerekiyor ki bu proje hayata geçse dahi İran’daki likiditeyi hiçbir şekilde etkilemeyecek. Najafi’nin açıklamalarına göre üretilecek olan her bir dijital para, kendisine denk gelecek miktarda riyal ile desteklenecek ve Merkez Bankası bu riyalleri özel bir hesapta tutacak. Böylece olası bir likidite sorununun önüne geçilmiş olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment