Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İrlanda’da Kripto Para Vergilendirilmesi İle İlgili Bir Döküman Hazırlandı

İrlanda Gelir İdaresi başkanlığı, kripto paralardan elde edilecek vergilerin akıbeti konusunda yaşanan belirsizliği gidermek için bir yol gösterici rapor hazırladı. Bu metinde; kripto para ile uğraşan yatırımcılar, traderlar, şirketler ve vergi danışmanlarının son dönemde dillendirdiği birçok soruya cevap verildiği belirtilirken; Avrupa Birliği ülkelerinin de harıl harıl vergilendirme için çalıştığı bir dönemde gelen böylesi bir bilgilendirici metnin; herkes için çok önemli olacağı yorumları da, kulislerde yapılıyor.

Kripto Paralar ‘Normal’ Vergi Kurallarına Tabii Olacak

İrlandalı yetkililerin kaleme aldığı metinde, kripto paralar ile ilgili vergi düzenlemeleri konusunda en çok dikkat çeken noktalardan birisi, kripto para vergilerinin, hali hazırda geçerli olan kurallara tabii olacağıydı. Dökümanda, kripto paralar ile ilgili vergi süreçleri hakkında değerli bilgiler verilirken; Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, bu metindeki bilgilerin sadece vergilendirme süreçleri için rehber olacağını belirtirken; yasal düzenleme veya diğer süreçler ile ilgili metnin bir bağlayıcılığının bulunmadığını da aktardı.

Düzenlemelere göre, kripto para vergileri konusunda pek de yenilikçi bir yol izlenmeyecek. Nasıl ki gelir vergisi, tüzel kişi vergisi veya diğer vergiler ödeniyorsa, kripto paralarda da aynı şey geçerli olacak. Bir mal veya hizmet karşılığı kripto para kabul eden şirketler; bu gönderimlerin kayıtlarını tutacak ve aynı kurallara tabii olacak. Hali hazırdaki vergi oranları için de, kripto paralar ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmayacak, oran aynı kalacak.

Kripto para ticareti veya kabulü sonucu elde edilen kar veya zarar, hesaplarda görünür olacak ve sabit kurallar geçerli olmaya devam edecek. 1997 yılında yürürlüğe giren yasa, İrlanda’da bazı şirketlerin euro dışı para birimleri ile çalışmasına olanak tanıyor ve bu para birimleri ‘fonksiyonel’ olarak tanımlanıyor. Ancak metinde, kripto paraların ‘fonksiyonel’ sınıfına girmesinin mümkün olmadığı belirtilirken, bunun sebebinin ise 420 numaralı kanunda ifade edildiği belirtildi.

Sonuç olarak, vergilendirmenin kabulü için kripto para alınamayacak yani kripto para kazanan şirket; itibari para kullanarak ödeme yapmak zorunda kalacak.

Kripto paralardan elde edilen gelirlerin vergisi de metinde açıkça anlatıldı. İrlandalı yetkililer, kripto para ticareti kar veya zarar kayıtlarının hesaplarda görünür olması gerektiğini belirtirken, normal gelir vergisi yasalarının burada da geçerli olacağını aktardı. Ayrıca vatandaşlara, kar veya zararın duruma göre değişebileceğinin uyarısı da yapıldı. Buna göre, vergi türünün şirket vergisi mi yoksa gelir vergisi mi olduğu özel olarak değerlendirilecek ve bazı vakalarda karar bu değerlendirme sonrası verilecek.

Vergi Bağlamında Bitcoin Bir Para Birimi

Kripto paralar konusunda Avrupa Birliği ülkelerinin elinde net bir veri seti veya metin olmadığı kesin. Bu yönde yapılan çalışmaların haberleri, bizim sitemiz de dahil olmak üzere her yeri süslese de bu konuda somut bir adım atılmış değil. Ancak yetkililer, kripto paraların direkt olarak hali hazırdaki vergi kanunlarının bir parçası olması gerektiğini savunuyor. Lüksemburg merkezli bir kurum, bu fitili ateşlerken, kripto paralar ile itibari paralar arasında benzerlikler olduğunu çünkü ikisinin de ödeme yaparken kullanıldığını belirtiyor. Son olarak şimdi de İrlanda, bu vagona katılırken; diğer ülkelerin alacağı aksiyon ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Sonuç olarak Bitcoin’in başını çektiği birçok kripto para temel olarak vergi bağlamında birer para birimi olma özelliği taşıyor. İrlandalı yetkililer, kaleme aldıkları metinde bu durumun kripto paralar ile iş yapan kurumlar veya ajansları ilgilendirdiğini belirtirken; vergilendirilecek miktarın hesaplanmasından sonra son dönemeçte devletin kasasına girecek verginin Euro cinsinde olacağı bir kez daha açıkça ifade ediliyor.

Ayrıca Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatlarının sabit bir kaynağı olmadığını ve borsadan borsaya değişkenlik gösterdiğini de belirten yetkililer, bu konuda da önemli bir adım atılmasının zaruri olduğu görüşünde birleşiyor. Şu aşamada net kar zarar dengesinin, fiyat farklılıkları sebebiyle araştırılmasının ciddi emek istediğini belirten yetkililer; olayın farkında olduklarını ifade ediyor.

Çok merak edilen bir başka konu da madencilik süreçlerinin olaya nasıl yansıyacağı. Şu ana dek yapılan çalışmalarda, madencilik ile elde edilen kazançların şu vergi metninin kapsamında yer almadığı biliniyor. Kripto para madenciliği, şu aşamada bir ekonomik aktivite sınıfına girmiyor. Şu anda ICO’lar ile ilgili de vergi kuralları, neyin nasıl işleneceğine dair bağlayıcı bir şeyin olmadığını da belirtmek gerekiyor. İrlandalı yetkililer de, bu konuyu cevapsız bırakmayı tercih ettiler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment