Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İŞİD Destekçisi Suriye’ye Bitcoin Yollarken Yakalandı

New York, Long Island’da bir kadın Bitcoin ve altkoinlerden oluşan toplamda 150 bin $’ı İŞİD’e yollamaya çalıştığı için 110 hapis cezasıyla karşı karşıya.

New York Post’ta yapılan habere göre Zoobia Shahnaz isimli kadın kendisine kredi ve kredi kartı vermesi için bankaları kandırdı ve bu parayı kripto para almak için kullandı. Shahnaz’ın çektiği kredi 22 bin 500 $ değerindeydi. Kredi kartları da işin içine eklendiğinde bu değer 62 bin $’a çıktı ve Shahnaz bu parayı kripto para halinde terör örgütünü desteklemek için yolladı.

ABD vatandaşı olan Shahnaz daha önceden Manhattan’daki bir hastanede laboratuvar teknisyeni olarak çalışıyordu. Bulgulara göre Shahnaz geçtiğimiz yıl Syrain American Medical Society ile birlikte Suriyeli mülteci kamplarında gönüllü doktor olarak çalışmak için Ürdün’e gitti. Mahkeme belgelerine göre İŞİD’in “kayda değer etkisi” olmuş.

Bu yılın temmuz ayında İŞİD destekçisi Shahnaz JFK Havalimanında durduruldu ve sorguya alındı. Suriye’ye gitmeye çalışan Shahnaz bu yolculuğu gerçekleştiremedi. ABD savcı vekili Bridget Rohde’un yaptığı açıklamaya göre bu çarşamba günü tutuklanan Shahnaz banka sahtekarlığı ve para aklamadan suçlandı.

Adalet Bakanlığı, Shahnaz’ın eylemlerini şöyle özetledi:

“Sanık çok sayıda finansal kurumu dolandırdı ve yasa dışı yollardan elde ettiği 85 bin $’dan fazla parayı Bitcoin’e ve diğer kripto paralara dönüştürdü. Daha sonradan bu paraları akladı ve Irak ve Şam İslam Devletini (İŞİD) desteklemek için ülkeden dışarı aktardı.”

Açıklamada aynı zamanda Shahnaz’ın İŞİD’i destekleme amacını başaramadığı ancak bunun ne kapsamda olduğunun henüz belli olmadığı belirtildi. FBI sorumlu yardımcı yöneticisi William F. Sweeney konu hakkında şunu belirtti:

“FBI New York Ortak Terörizm Özel Timi bu kadını tehlikeli ve muhtemelen ölümcül hedefini gerçekleştirmekten alıkoydu. Aynı şeyi yapmayı umut eden sıradaki kişileri de durdurmak için elimizden geleni yapacağız.”

Yapılan açıklamalara göre Shahnaz hüküm giymesi halinde banka dolandırıcılığı için 30, her bir para aklama cezası içinse 20’şer yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Kripto Paraların İtibarı

Bu olay uzun süredir kripto paraların itibarını korumaya ve savunmaya çalışan Bitcoin destekçileri açısından kesinlikle olumsuz. Bitcoin’den şüphe duyanlar sürekli olarak kripto paraların yasa dışı eylemlerde, para aklamada, terörizmde kullanılabileceğini savunurken bu durumun yaşanması kripto paraların itibarı açısından çok yıkıcı oldu.

Terörizm açısından bakıldığında analistlerin araştırmaları kripto paraların terörist eylemlerin desteklenmesinde büyük bir rol oynamadığını gösterse de Shahnaz’ın davası bu araştırmanın sonucunu adeta bir kenara itiyor.

Avrupa’da bu yaz yaşanan saldırılardan sonra Avrupa Birliği kripto paraların terör örgütlerini finansal bazda desteklemek için ne kapsamda kullanıldığını öğrenmeye ve mümkünse kripto para işlemlerindeki anonimliği olabildiği kadar aza indirmeye çalışıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment