Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İspanya’da Blockchain ve Kripto Paralara Yönelik Düzenleme Taslağı Güven Oyu Aldı

Kripto paraları ve Blockchain teknolojisini daha dostane bir şekilde düzenlemeyi vaad eden tasarı, İspanya’da meclisten güven oyu aldı.

Parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Partido Popular isimli partinin öncülük ettiği tasarı, İspanyol hükümetinin diğer katılımcıları tarafından da desteklenirken; bu durum sektörde önemli bir gelişme olarak yorumlandı.

Dökümanda, başta Bitcoin olmak üzere diğer kripto paraların düzenlenmesi ve Blockchain’e yönelik atılacak adımlara yönelik ifadeler yer alırken; parlamento bu konularda teşvik edici düzenlemeler yapılması konusunda fikir birliğine vardı.

Blockchain teknolojisinin, ödeme yapımında ve para transferinde hayli maaliyet etkin ve başarılı bir sistem olduğuna vurgu yapılırken; bu durumun da fintech girişimlerini gelecekte etkileyeceğinin altı çizildi.

Taslakta ayrıca Blockchain ve kripto para girişimi yapacak insanların vergilendirme ve bilgi konusunda İspanya’da mevcut vergi kurallarına uyum göstermesinin sağlanması için gerekli mekanizmaların da ülkede hizmete gireceği yer alırken; yatırımcıları koruyabilmek ve onları rahat ettirebilmek için yeterli miktarda veri toplanmasının, özellikle de böylesi zorlu ve riskli bir piyasada elzem olduğuna yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Bu noktada hükümetin daha iyi bir ortam ve düzenleme şartları için başta İspanya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu olmak üzere ilgili birimler ile birlikte hareket edeceği de belirtilirdi.

Bundan bir yıl önce ülkenin en büyük kentlerinden birisi olan Barcelona, Blockchain konusunda gerekli teşviklerin ve girişimlerin sağlanacağı bir merkez kurulacağını duyurmuş; ayrıca Avrupa Komisyonu da birliğin Blockchain konusundaki duruşunu netleştireceği bir Forum toplama çağrısı yapmıştı. Avrupa Birliği ülkelerinin Blockchain konusunda geri kalmaması gerektiğini belirten komisyon; bu nokada gerekli adımları atacaklarını da ifade etmişti.

Blockchain konusunda hayli teşvik edici ve efektif düzenlemeler yolda olsa da, aynı durum kripto paralar için pek geçerli değil gibi duruyor. Avrupa Birliği ülkeleri, kripto paralar konusunda gerek vergi kaçırma ve kara para aklama süreçleri olsun, gerekse de yüksek risk sebebiyle; şu aşamada daha temkinli bir yaklaşımı tercih ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment