Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İspanyol Şehri Bilbao, 171.000 Dolarlık Blockchain İhalesi Başlattı!

12 Kasım tarihli duyuruya göre, İspanya‘nın kuzey bölgesinin en büyük şehri konumundaki Bilbao, 150.000 Avro (yaklaşık 171.000 dolar) değerinde bir blockchain ihalesi başlattı. Söz konusu blockchain platformu kamu hizmetleri için kullanılacak.

Bask bölgesinin en büyük şehrinin yetkilileri, kişilerin online olarak ”temsil yetkisine” sahip bir şekilde hareket edebilecekleri ve işlem yapabilecekleri merkeziyetsiz bir platform kurmak istiyor. Yani teknik olarak e-devlet benzeri bir platformun, blockchain tabanlısını kurmayı planlamaktalar. İhaleye son katılım tarihi ise 23 Kasım olarak belirlendi.

İhaleyi kazanan şirketin ise söz konusu blockchain ağını sadece altı ay içerisinde piyasaya sürmesi gerekiyor. İhalenin teknik detaylarının yazdığı bildiriye göre, kazanan şirket  Bask bölgesi yönetiminin sahip olduğu dijital platform olan EJIE benzeri bir ağ kurmakla yükümlü olacak. EJIE platformu, Ethereum blockchain’i tabanlı Quorum dağıtık defterini ve akıllı kontratını kullanmakta.

Bilbao yetkilileri blockchain ve akıllı kontratlar kullanarak, farklı kamu kurumları arasında veri aktarımını sağlamayı ve EJIE ile olan iş birliğini de arttırmayı hedeflemekte. Yetkililer blockchain teknolojisinin vatandaşların verilerini depolama ve olası hacklere veya karışıklıklara karşı bunları koruma konusunda oldukça faydalı olacağını ifade etti.

İspanya, Avrupa ülkeleri arasında blockchain iyimserliği konusunda liderliği çeken ülkelerden birisi. Geçtiğimiz tarihlerde İspanya’nın en yoğun limanlarından birisi olan Valencia Limanı da, lojistik sektörünü geliştirmek adına ”akıllı liman” oluşturacağını açıklamıştı. Bunun yanı sıra İspanya menşeli bankalar da, Avrupa içerisinde en çok blockchain teknolojisinden faydalanan kurumların başında gelmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment