Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsrail Bitcoin’den ‘Mülk’ Olarak Vergi Alacak

İsrail hükûmeti Pazartesi günü itibariyle Bitcoin’i ve kripto paraları bir nevi mülk olarak tanıyacağını doğruladı. Tabii ki Bitcoin’in ve genel olarak kripto paraların mülk olarak kabul edilmesi bu “mülklerden” vergi de alınacağı anlamına geliyor.

İsrail hükûmetinin kripto paraları para birimi olarak değil mülk olarak tanımlayacağına dair bazı söylentiler vardı ancak yetkililerden resmi bir doğrulama veya açıklama gelmemişti. Yayınlanan bildiri ile birlikte İsrail Vergi Otoritesi’nin kripto paraları mülk olarak tanıyacağına yönelik söylentiler doğruluk kazanmış oldu. Otoritenin kripto paralara yönelik ne gibi bir tutum sergilediğine dair ilk ipucunu Ocak ayında yayınlanan taslak genelgede almıştık.

Yayınlanan genelgede kripto paralara uygulanacak vergi türünün sermaye kazancı vergisi olacağını ve vergi oranının yüzde 20 ile 25 arasında olacağını görebiliyoruz. İş yerleriyle ilişikleri olduğu için kripto para ticareti veya madenciliği yapan kişiler ise sermaye kazancı vergisinin üzerine yüzde 17 oranında katma değer vergisi de (KDV) ödeyecekler.

Kripto para ticaretinden veya madenciliğinden katma değer vergisi kesme fikri yeni bir şey değil ve aslında son birkaç yılda pek çok yetkili tarafından değerlendiriliyor. İsrail’in kripto paraların vergilendirilmesine yönelik yaptığı çalışmalar 2013 yılında başlamıştı.

Vergi Otoritesi tarafından bundan bir ay önce yayınlanan taslak genelgeyi göz önünde bulundurursak Otorite’nin dün yaptığı açıklamalar zaten beklenen cinstendi. Ancak yetkililerin çalışmaları hala daha sonlanmış değil ve konudan sorumlu kişiler kripto para sektörüne daha geniş çapta etki bırakabilecek çözümler aramaya devam ediyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment