Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsrail Merkez Bankası Dijital Para İçin Hazırlıklara Başladı

İsrail Merkez Bankası, ülkedeki ödeme altyapısını iyileştirmek için dijital merkez bankası parası (CBDC) ile ilgili araştırma yapmaya başladı.

İsrail Merkez Bankası, salı günkü açıklamasında dijital şekel fikrini yeniden değerlendirmeye başladığını duyurdu.

Merkez Bankası, dijital merkez bankası parası ile ilgili ilk olarak 2017’de araştırma yapmaya başlamış ancak bunun için kurulan ekibin, 1 yıllık araştırmanın sonundaki kanaati, CBDC çıkarmanın aleyhine olmuştu.

Taslak çalışmalarına başladı

Potansiyel bir dijital şekel projesi için iki ana tasarımın ön plana çıktığı aktarılıyor.

İsrail Merkez Bankası, bankalarda tutulan mevduatların bir mobil uygulama aracılığıyla merkez bankasına aktarılacağı ya da dijital paranın ticari banka, finansal teknoloji şirketi gibi kuruluşlar aracılığıyla ekonomiye dahil edileceği bir CBDC sistemi kurabilir.

Dijital şekel için henüz net karar verilmedi

Dijital merkez bankası parasının uluslararası para transferleri için daha etkili ve ucuz bir altyapı sağlayacağı ve gölge bankacılıkla mücadelede kullanılabileceği düşünülüyor.

Buna karşın, dijital şekel üretiminin günümüzdeki haliyle bankacılık sistemine karşı risk teşkil edebileceği ve özel bankaların kredi verme gücüne zarar verebileceği belirtildi.

Dijital şekelin olası artı ve eksilerini araştırmayı sürdüren İsrail Merkez Bankası, “diğer pek çok merkez bankası gibi” CBDC konusunda kesin bir karara varılmadığını açıkladı. CBDC’leri araştıran ülkeler arasında yer alan Türkiye, dijital para için gerekli altyapı çalışmalarını yıl sonuna dek bitirmiş olacak.

Banka, “dijital şekelin faydalarının, risklerinden daha ağır bastığına karar verildiği” senaryoya hazırlıklı olabilmek için bu yöndeki çalışmalarını sürdürecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!