Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte Bitcoin İçin Risk Oluşturabilecek En Büyük 6 Faktör

Ünlü Bitcoin analisti PlanB Bitcoin için büyük risk olabilecek 6 faktörü sıraladı. PlanB, Twitter hesabında başlattığı 20 binin üzerin oy kullanılan anket ile “Bitcoin için en büyük riskler nelerdir?” sorusunu yanıtladı. Kripto para takipçileri, Bitcoin’in önündeki en büyük riskin hükümet yasakları olacağına karar verdi. 

Bitcoin için stok akış (stock-to-flow) modelini kullanması ile bilinen ünlü analist PlanB, birkaç gün önce hesabında bir BTC anketi başlattı. 168 binden fazla takipçiye sahip olan PlanB Twitter halkına “Bitcoin’in önündeki en büyük riskler nelerdir?” diye sordu. Ankete yaklaşık 22 bin kişi katıldı. PlanB tarafından verilen şıklarda Bitcoin önündeki en büyük altı risk ise şöyle belirlendi:

  • Hükümet yasakları/düzenlemeleri
  • Kuantum bilgisayar
  • Türevler/vadeli işlevler
  • Yazılım hataları/hack saldırıları
  • Merkezileşmiş madencilik (Çin)
  • Forklar/yeni ve daha iyi bir Bitcoin

PlanB sonuçlanan anket ile ilgili çıkan oranları bugün tweet atarak duyurdu ve yorumlarını bildirdi. Peki, kripto para takipçileri ve Bitcoin destekçileri BTC için en çok sorun yaratabilecek faktörün hangisi olduğuna inanıyor?

İnsanlar en çok hükümet yasaklarını riskli buluyorlar

PlanB’nin Bitcoin anketine katılım sağlayan 22 bini aşkın Twitter kullanıcısının çoğu, %34 gibi bir oranla BTC’nin önündeki en büyük riski herhangi bir hükümet yasağı veya regülasyonu olarak görüyor. Bazı ülkelerde halihazırda BTC alım satımı ve madencilik işlemleri çeşitli yasaklara ya da düzenlemelere tabii durumda. Ayrıca Rusya, Güney Kore gibi çoğu ülke de Bitcoin kazançları için vergi düzenlemesi adımlarına hız veriyor.

İkinci sırada ise %21’lik oran ile kuantum bilgisayar faktörü bulunuyor. Kuantum bilişim; 1 veya 0’i temsil eden klasik bilgisayar kodlamasından farklı olarak, üstdüşüm yolu ile kübitler kullanılarak kuantum bilgisayarların normal bilgisayarlardan çok daha hızlı hesaplamalar yapmasını sağlamaya yönelik bir alandır. Bu tarz bilgisayarların daha da yaygınlaşarak Bitcoin madenciliğinde kullanılması fikri kuantum bilişimin BTC topluluğu tarafından en riskli faktörler arasında ikinci sıraya koymasına sebep oluyor.

Çinli madenciler Bitcoin madenciliğini merkezileştirebilir korkusu

Yapılan ankete göre Bitcoin takipçilerinin en riskli bulduğu üçüncü faktör ise Bitcoin madenciliğinin Çinli madenciler tarafından merkezileşmesi. PlanB’nin sonuçları açıkladığı tweete göre merkezileşmiş madencilik faktörü %18 oranında oy aldı. Çinli madencilerin dünyadaki toplam madencilik faaliyetlerinin yaklaşık %60’ını oluşturduğu biliniyor.

Merkezileşen madencilik riskini %14’lük oran ile yazılım hataları ve hack saldırıları takip ediyor. Son sıralarda ise %7 oranla Bitcoin için vadeli işlemler ve %5 oranla forklar seçeneği geliyor. PlanB bugün sonuçları açıklamak için attığı tweette, artık BTC forklarından korkulmadığını ve Bitcoin vadeli işlemlerine geleceğe yönelik manipülasyon olarak bakılmadığını görmenin sevindirici olduğunu da ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!