Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsveç Merkez Bankası Kripto Paraları Düzenlemek İstiyor

İsveç Merkez Bankası ülkedeki politikacıların kripto para sektörünü düzenlemek için bir an önce harekete geçmelerini istiyor.

İsveç, finansal bağlamda günümüzün en dijitalleşmiş ülkelerinden biri olarak gösteriliyor. Ülkedeki vatandaşların çok küçük bir kısmı nakit para kullanıyor ve ülkedeki işlemlerin büyük çoğunluğunu dijital ortamda yapılıyor.

Ülkede nakit para kullanımının azalması, bazı iş yerlerinin nakit parayı kabul etmemesi, bazı bankaların nakit para çekimine olanak tanımaması gibi şeyler; İsveç Merkez Bankası’nı oldukça zorlu bir duruma sokuyor. Çünkü İsveç’teki Riksbank, dünyadaki diğer merkez bankalarından farklı olarak neredeyse tamamen dijitalleşmiş bir toplumun içinde yer alıyor.

Genel durum böyleyken ülkedeki dijital para sektörünün de gelişmeye devam ettiğini söylemek mümkün. Bu sektördeki belirsizlikleri bir an önce çözmek isteyen Merkez Bankası, harekete geçmeye hazır gibi görünüyor.

Bloomberg tarafından yapılan habere göre İsveç Merkez Bankası’nın politikacılardan talebi; resmi para kavramını masaya yatırmaları ve tam olarak ne gibi birimlerin yasal ödeme aracı sınıfına sokulabileceğini belirlemeleri. Yerel kaynaklara göre Riksbank tarafından yapılan açıklamadan bir kesit şu şekilde:

“İsveç toplumu 350 yıl boyunca ülkenin para birimini yönetmesi için Riksbank’e güvenmiştir. Riksbank tarafından üretilen nakit para 1850’lerden beri yasal bir ödeme aracıdır. İsveç’teki nakit para kullanımı ciddi anlamda azalmıştır ve nakit para kullanımının tamamen sona ereceği olası bir gelecek senaryosuyla karşı karşıyayız.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment