Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre Federal Demir Yolları, İş Yeri Güvenliği İçin Blockchain’e Geçiş Yapacak

İsviçre Federal Demir Yolları, çalışanlarının iş yeri güvenliği için geliştirdiği blockchain tabanlı kimlik yönetim sistemini tamamladı ve test aşamasına geçiş yaptı.

İsviçre’nin ulusal demir yolu şirketinin sözcüsü Daniele Pallecchi‘nin ifadelerine göre, proje Mayıs ayından Kasım ayına kadar sürdü ve amaç aslında manüel, fiziki evrak tabanlı süreçlerin, ”blockchain tabanlı dijital çözümlerle” değiştirilmesi.

Pallechi, sıkı kimlik sistemine duyulan ihtiyaç konusunda şunları iletti:

”SBB ağındaki çalışma sahaları sık sık üçüncü taraflara da ev sahipliği yapıyor. Güvenlik ile ilgili nedenlerden dolayı, personelin nitelikleri hakkında ciddi kısıtlamalar ve kurallar mevcut. ”

Söz konusu blockchain tabanlı çözüm, bir blockchain startup firması olan Linum Labs tarafından geliştirildi ve uPort‘un açık kaynaklı teknolojisi kullanıldı. Proje aslında New York tabanlı Ethereum tasarım stüdyosu ConsenSys‘nin gözetimi altında test edildi. Projede belirtilen detaylara göre, çalışanlar uPort’un mobil cihazlar üzerindeki uygulamasından kendi dijital kimliklerini oluşturdu ve SBB de bu çalışanların gerekli eğitimlerden geçtiğine dair dijital sertifikalar verdi.

Çalışanlar daha sonra bu dijital kimlikleri çalışma alanlarına olan giriş ve çıkışlarında kullandı ve fiziksel kimlik ve nitelik olayına çözüm getirildi. Bir çalışanın artık bir çalışma sahasına girmesi için, cep telefonundan QR kodunu taratması gerekmekte.

Uygulama bunun yanı sıra İsviçre’nin blockchain teknolojisi ile ünlü Zug bölgesindeki Zug ID kimlik sistemi ile de bağlantı kurmakta. Zug ID uygulaması da aslında uPort tarafından geliştirilmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment