Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İtalya Çöktükçe Bitcoin Yükseliyor – Kriptoların Düşüşü İçin Gereken Çözüm Başka Bir Ekonomik Kriz Mi?

Kripto para piyasalarını harekete geçirecek şey belki de başka türden bir ekonomik krizdir. İtalya‘nın ekonomisi, AB‘nin ekonomik durumunda meydana gelen sarsıntıların ışığında, ciddi bir düşüşe ve dengesizliğe meyletmeye başladı.

İtalya Ekonomisi Düştükçe Bitcoin Fiyatı Artıyor

İtalyan bonoları batmaya devam ediyor ve bunun getirdiği olumsuz etkiler hisse senetlerini ve borsayı da etkisi altına almakta. Ancak küresel finansal piyasalar battıkça, bitcoin sonunda tekrar gün yüzü görmeye başladı. Bu düşüş avronun karşı karşıya kaldığı potansiyel bir tehdidin, bitcoin gibi merkeziyetsiz bir para biriminin değerinde artışa sebep açması şeklinde paralel bir ilişkiye sahip olabilir.

Bitcoin fiyatı bir önceki gün Mayıs’ın en düşük fiyat seviyesine düştükten sonra, şu an basın saatine göre 7,490 dolar seviyelerinde dolaşmakta.

Toparlanmak İçin Bir Sebep

Kripto para piyasaları son dönemlerde eski haline dönüp toparlanmak için bir sebep aramaktaydı ve çoğumuz da bir katalizör sunması için dünyadaki merkezi hükumetlerden bir hareket beklemekteydik.

Bu sırada ise merkez bankaları ve hükumetlerden gelen sert eleştiriler ve yasaklamalara rağmen, kripto para piyasalarının mekanikleri gayet iyi çalışıp -alçak gönüllü ve düşük ticari hacme rağmen – gelişim odaklı bir toparlanma yaşayıp merkeziyetsiz dünyanın gücünü bir kere daha vurgulamıştı. Bitcoin ve onun alt koin ticari eşleri, kripto para birimlerinin gücünün merkez bankaları tarafından değil de topluluk ve halk tarafından kontrol edildiğini bir kere daha kanıtladı.

İtalya’daki kriz avronun omuzlarına ciddi bir yük ekleyip Avrupa’nın itibari parasını Dolar karşısında aylardan sonra en düşük seviyelere gönderdi. İtalyan bonoları Avrupa’nın en büyük üçüncü ekonomisine sahip ülkenin kendi Brexit‘ini sergilemesi ihtimaline karşı tamamen satıldı. Bitcoin gibi merkeziyetsiz bir para birimi Avrupa’nın itibari parasının daha dalgalı bir hal almasından sonra çok daha çekici bir hale geldi.

Fundstrat‘ın ünlü ismi Thomas LeeBusiness Insider ile yaptığı söyleşide şunları ifade etti:

”Bir yere kadar Bitcoin’in Altın ile toparlanması iyi bir şey çünkü İtalya’da ve küresel çapta yaşanan olumsuz gelişmeler yatırımcıları risk almamaya itiyor. Böyle riskli bir dönemde Bitcoin’in bunlardan ilişiksiz görülmesi gayet mutluluk verici.”

Örnek olarak Venezuela ve Latin Amerika ekonomisini ele alabiliriz. Venezuela’daki ekonomik şartlar bölgeye özgü olsa da, hiper enflasyon, yiyecek kiriz ve fakir hükumetin sonucunda elinizde olan tek şey bütün değeri alt üst olmuş bir para birimi oluyor. Bunun sonucunda da Nisan ayı ortalarında rekor bir hızda Venezuela para birimi ile bitcoin alım satım işlemlerinin başladığını görüyoruz. Bu hız o kadar fazla ki elde edilen veriler bir gün içerisinde 1 milyon dolardan fazla ”bolivar’dan bitcoin’e’‘ alım satım işlemi yapıldığını gösteriyor.

İtalya’nın AB içerisindeki kaderi henüz kesinleşmedi ve önümüzdeki aylarda erken bir seçim olabilir gibi görünüyor. Bu sırada bu durumdan fayda sağlayan tek kripto bitcoin değil. Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash ve Litecoin gibi diğer lider kripto para birimleri de %2 ile %4 arası artış gösterirken, Cardano çok ani bir artış ile %10‘ları görmeyi başarmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment