Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Bir ICO Projesini İçinde PayPal ve Boeing’in de Bulunduğu Sahte Ortaklık Açıklamaları Yüzünden Askıya Aldı

29 Mayıs tarihinde SEC tarafından yapılan bir duyuruya göre, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bir ilk dijital para arzını, yatırımcıları dolandırdığı gerekçesiyle mahkeme kararı ile askıya almış. SEC tarafından yapılan basın açıklamasına göre Titanium Blockchain Infrastructure Services Inc. hem ABD içerisindeki hem de dışarısındaki yatırımcılardan toplamda 21 milyon dolara yakın sermaye toplamış.

Bugün SEC tarafından açığa çıkartılan durumda Titanium başkanı Michael Alan Stollery, veya ”Michael Stollaire”, Federal Rezerv Bankası ve aralarında Walt Disney, PayPal, Verizon hatta Boeing gibi bilinen firmaların da bulunduğu ortaklıklara sahip olduğu konusunda yalan söylemiş.

SEC’in aynı zamanda Stollaire’nin halka açık ve sahtekarca bir biçimde bir çok kurumsal şirket ile de iş ilişkilerinin bulunduğunu iddia edip bunu kanıtlayacak biçimde sahte belgeleri de Titanium internet sayfasında yayınlamış. Yapılan basın açıklamasına göre Stollaire kendi ICO tanıtımını videolar ve sosyal medya aracılığı ile yapıp Titanium’a yatırım yapmanın ”Intel veya Google‘a” yatırım yapmakla bir olduğunu ifade etmiş. SEC Siber Birim Departmanı Başkanı Robert A. Cohen konu hakkında şunları ifade ediyor:

”Bu ICO bir anda yapılan sosyal medya reklamları ile yatırımcıları tamamen kurgusal iş ortaklıkları ile kandırmaya yönelik bir girişim. Daha önce bir çok kere sahtekarlığa teşebbüs eden ICO girişimleri hakkında işlem yapmış olsak da, yine de yatırımcıları bu yatırım girişimlerine atlamadan önce dikkatli davranmaları konusunda uyarıyoruz.

Yetkililer ilk şikayeti 22 Mayıs tarihinde Los Angeles federal bölge mahkemesinde yapmışlardı. SEC yetkilileri hem Stollaire’yi hem de Titanium’u federal menkul kıymet yasalarında yer alan anti-dolandırıcılık ve tescil hükümleri doğrultusunda suçluyorlar. SEC bu davada, “kötü yolla elde edilmiş kazançların” cezası ve faizi ile yatırımcılara geri verilmesi de dahil olmak üzere, önlemsel ve kalıcı bir sürü karar çıkartmak istiyor. Buna ek olarak Stollaire’in gelecekte herhangi bir dijital para arzı girişimine katılmasını önleme amacıyla da bir yasaklama düşünmekteler.

Bu ayın başlarında SEC kullanıcıları tipik ICO dolandırıcılıklarına karşı uyarmak ve yatırımcıların bu konuda eğitim almalarını desteklemek ve buna dikkat çekmek için sahte bir ICO yayınlayıp bununla ilgili bir site açmıştı. Howeycoins.com isimli site sahtekarca düzenlenmiş bir ICO girişiminin bütün özelliklerini taşıyıp, tam bir ”gerçek olamayacak kadar iyi bir yatırım” örneği teşkil ediyordu. Site spesifik olmayan ve abartılarla dolu bir whitepaper, garantili kar oranları, ünlülerin de işe dahil olduğunu belirten açıklamalar ve bir geri sayım saati içeriyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment