Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jack Dorsey Destekli “Merkeziyetsiz Twitter” Projesi Apple ve Google’da Yayına Girdi!

Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey tarafından desteklenen ve Nostr tarafından geliştirilen merkeziyetsiz sosyal medya platformu App Store ve Google Play Store üzerinde yayına girdi. 

Merkeziyetsiz sosyal medya uygulaması Damus, App Store‘da ve Google Play Store üzerinde yayınlandı. Merkeziyetsiz uygulama geliştirici Nostr tarafından teknik desteği sağlanan proje bazı kullanıcılar tarafından “merkeziyetsiz Twitter” ve “Twitter katili” olarak nitelendirdi.

Sansürsüz bir sosyal medya platformu olmayı amaçlayan Damus, Bitcoin (BTC) katman-2 Lightning Network aracılığıyla yerleşik ödeme sistemini de destekleyecek. Hiçbir merkezi sunucuya bağlı olmayan bu yeni platform, sistemin çalışmasını sağlayan merkeziyetsiz röleler kullanıyor.

Nostr’ın destekçileri arasında bulunan Twitter’ın kurucu ortağı Jack Dorsey, haberi resmi sosyal medya hesabından duyurdu. Uzun zamandır bu tarz bir merkeziyetsiz platform üzerinde çalışan Dorsey, bu gelişmeyi açık kaynak protokolleri için bir “dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Önceki dönemlerde Nostr şirketine yaptığı Bitcoin bağışıyla gündeme gelen Dorsey, son gelişmelerin ardından Twitter biyografisinde bulunan Bitcoin etiketinin yanına Nostr etiketini ve  Damus adresini de ekledi.

Öte yandan şirket geliştiricileri tarafından yapılan açıklamaya göre platform, App Store listelenme sürecinde zorluklar yaşadı ve daha önce 3 kez geri çevrildi. GitHub sayfasındaki bilgiye göre 44 farklı geliştirici tarafından titizlikle tasarlanan platform, Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) sırlarını ifşalayan eski CIA çalışanı Edward Snowden ve Bitcoin destekçisi ABD Senatörü Cynthia Lummis tarafından piyasaya çıkmadan önce test edildiği belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!