Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Janet Yellen 2014’te Bitcoin İçin Ne Dedi?

Joe Biden tarafından aday gösterilen Janet Yellen’ın yeni hazine bakanı olması bekleniyor. Yellen 19 Ocak günü yaptığı açıklamalarda ‘kripto paraların’ yasa dışı amaçlarla kullanıldığını belirtip endişesini dile getirdi. Peki Yellen, Fed başkanı olduğu 2014 tarihinde bitcoin hakkında ne dedi?

Döneminin en büyük bitcoin borsası olan Mt. Gox, 2014 yılında uğradığı saldırı sonucunda yüz binlerce bitcoin kaybetti. O dönemde Fed’in başkanlığını üstlenen Janet Yellen bu gelişmenin ardından Kongre’ye çağrıldı ve bunun piyasaları nasıl etkileyebileceğiyle ilgili ifade verdi.

‘Fed’in bitcoin’i regüle etme yetkisi yok’

Janet Yellen Şubat 2014’te Senato’ya bağlı Bankacılık Komitesinin karşısına çıktı ve Senatör Joe Manchin gibi isimlerin sorularını yanıtladı. Manchin o tarihte bitcoin’in Amerikan ekonomisine tehdit oluşturabileceğine dair uyarılarda bulunuyor, onun regüle edilmesini istiyordu. Yellen, senatoda yaptığı konuşma sırasında şu ifadeleri kullandı:

“Bitcoin bir ödeme teknolojisi olarak ortaya çıktı ve bankacılık düzeni içerisinde yer almıyor. Benim bildiğim kadarıyla; Bitcoin ile Fed’in denetiminde olan bankalar arasında hiçbir bağlantı bulunmuyor. Haliyle Fed’in bitcoin’i denetlemek veya regüle etmek gibi bir yetkisi yok.”

‘Merkezi bir üreticisi bulunmuyor’

Çin 2013 yılının sonunda aldığı kararla ülkedeki finans şirketlerinin bitcoin kullanmasını yasakladı. Senator Manchin gibi isimlerin 2014 yılında merak ettikleri şey, Amerika’nın kripto para konusunda neden hala harekete geçmediğiydi. Janet Yellen’ın bu soruya verdiği yanıt şu şekilde:

Federal Rezerv’in bitcoin’i regüle etmek gibi bir otoritesi yok çünkü onun merkezi bir üreticisi veya operatörü yok. Kongre’nin dijital varlıkların yasal yapısını değerlendirmeye başlaması iyi olacaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!