Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’dan ABD’ye Çağrı: Çin’in Dijital Parasıyla Birlikte Mücadele Edelim

Japonya’daki politikacılar, Çin’in dijital para projesiyle mücadele edebilmek için harekete geçtiler. Ülkedeki yetkililer bu mücadelelerinde ABD’nin de desteğini istiyorlar.

Çin ile Mücadele

Japonya geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde dijital paralarla ilgili yaptığı çalışmaları hızlandırmaya başladı. Ülkedeki dijital para regülasyonları yeniden incelenmeye, yeni yasalar hazırlanmaya başladı. Ayrıca Japonya Merkez Bankası; beş tane daha farklı ülkenin merkez bankasıyla bir araya gelerek dijital paralarla ilgili ortak bir çalışma grubu kurdu.

Japonya’nın bu alanda yaptığı çalışmaları hızlandırmış olmasının başlıca sebebinin Çin olduğunu söyleyebiliriz. Ülkedeki yetkililer Çin’in dijital para projesinin Japonya’yı olumsuz yönde etkilemesinden endişeleniyor ve gerekli önlemleri bir an önce almak istiyorlar.

Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Norihiro Nakayama, Çin’in dijital para projesinin yalnızca Japonya’yı değil küresel finans sistemini de olumsuz yönde etkilemesinden endişeleniyor. Çin’in dijital parasının “küresel rezerv para birimi sistemine” tehdit oluşturduğunu söyleyen Nakayama, bu projenin ölçeğini şöyle anlatıyor:

Sadece Çin’de 1.4 milyar insan var. Dijital Yuan, Kemer ve Yol Projesi ile birlikte o ekonominin standart para birimi olabilir.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Nakayama, Japonya’nın bu projeyle tek başına mücadele edemeyeceğini düşünüyor ve bu yüzden ABD’nin de yardımını istiyor. Bloomberg’ün haberine göre Nakayama konu hakkında şunları söylüyor:

Biz dijital yuan projesinin küresel rezerv para birimi sistemine ve günümüz hegemonyasına tehdit oluşturduğunu düşünüyoruz. Çin uluslararası ödeme sistemine meydan okuyor ve bununla ABD olmadan mücadele edemeyiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment