Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya da Blockchain Tabanlı Oy Kullanma Sistemine Geçiş Yaptı!

Bir Japon şehri olan Tsubaka yetkilileri blockchain tabanlı online oylama sistemini tanıttı. Söz konusu blockchain platformu ile vatandaşlar sosyal gelişim programları için oy kullanabilecekler.

Ülke İçin İlk Niteliğinde

Japonya içerisinde türünün ilk örneği olacak olan bu oylama yöntemi, teknoloji konusunda dünyanın hep bir adım önünde olan bir ülke için geç bile sayılabilir. Tsubaka şehrinde yapılacak blockchain oylaması esnasında, vatandaşlar kendilerine özel olan ve Türkiye’deki T.C. kimlik numarasına benzer ”My Number” sistemi ile sürece katılacak. Japan Times isimli haber kaynağının aktardığına göre, bu yöntem ile kullanılan oy sisteme işlenmeden önce vatandaşın onaylanması sağlanıp, fazla oy kullanmanın da önüne geçilecek.

Şu an için blockchain oylama sistemi sadece, şehirde yaşayan vatandaşların yerel sosyal gelişim program değişiklikleri üzerinde tercih yapması için kullanılacak. Şehrin valisi Tatsuo Igarashi de yaptığı açıklamalarda sistemi çok karışık beklemesine rağmen aslında olayın o kadar da zor olmadığını itiraf etti.

”Bunun çok daha karışık prosedürler içereceğini düşünmüştüm ancak (sistemin) çok minimal ve kolay olduğunu gördüm.”

Sistem uygulamaya geçti ve ilk oylama yapıldı. Vatandaşlar ilgili cihazlardan kendi ”My Number” kimlik cihazlarını okutarak oylarını kullandı. Ancak oylama %100 başarılı olamadı. Bunun temel neden ise yine Japan Times’ın aktardığına göre, vatandaşların üyelik şifrelerini unutmuş olmaları. Sistem sadece kimlik numarasının yanı sıra ekstra bir güvenlik tabakası daha içeriyor ve söz konusu tabakayı aşabilmek için herkese özel bir şifre bulunuyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment