Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’daki Kripto Para Yasaları 1 Mayıs’ta Yürürlükte

Japonya Temsilciler Meclisi geçtiğimiz yıl kripto para sektörünü regüle edebilmek için harekete geçti. Meclis bu doğrultuda ülkedeki Ödeme Hizmetleri Yasası’nda (PSA) ve Finansal Araç ve Borsa Yasası’nda (FIEA) bazı değişiklikler yapılmasına karar kıldı.

Bu yasa değişikliklerinin normal şartlar altında nisan ayında yürürlüğe girmesi bekleniyordu ama Koronavirüs salgını nedeniyle bazı aksaklıklar yaşandı. Bu değişikliklerin şimdi 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe gireceği açıklandı.

Neler Değişecek?

Japonya henüz kripto paralarla ilgili bir yasa hazırlamadığı için şimdilik mevcut yasaları değiştirmekle yetiniyor. Yapılan değişiklikler aslında büyük ölçüde kripto para sektöründe kullanılan terimlerin tanımlanmasıyla ilgili. Temsilciler Meclisi herhangi bir karmaşıklığa yol açmamak için “kripto-varlık” gibi terimlerin tanımını yapmak istiyor.

Bu yasa değişiklikleriyle birlikte yaşanacak en önemli gelişmelerden biri kripto para borsalarıyla ilgili. Ülkedeki borsalar 1 Mayıs tarihinden itibaren şirketin parası ile müşterilerin paralarını ayrı tutmak zorunda kalacaklar. Böylece borsayı işleten şirketin parası, müşterilerin parasıyla karışmayacak.

Japonya’daki borsaların bunu yapabilmeleri için üçüncü parti olarak adlandırabileceğimiz şirketlerle anlaşmaları gerekecek. Borsanın parası ile müşterilerin paralarının birbirine karışıp karışmadığını bu şirketler denetleyecekler.

Ülke genelindeki borsaların büyük ölçüde soğuk cüzdan kullanmaları gerekecek ancak belli başlı durumlarda sıcak cüzdan da kullanılabilecek. Japonya’daki yetkililer yerli borsaları bu bağlamda daha sıkı bir denetime tabii tutmak ve böylece müşterileri güvence altına almak istiyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment