Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Sektörü Beklentilerin Altında Kaldı

Dünya genelinde 250 binden fazla çalışanı ve 40 milyar dolardan fazla geliri olan PricewaterhouseCoopers LLP (kısaca PwC), kripto para sektöründeki gelişmelerle ilgili yeni bir rapor yayınladı.

PwC’nin yaptığı araştırmalar kripto para sektörünün geçen yıl beklenen performansı veremediğini gösteriyor. Geçen yıl beklenen performansı verememek bir yana, kripto para sektörünün bu yıl da Koronavirüsten olumsuz yönde etkilenebileceği düşünülüyor.

Geçen Yıl Ne Oldu?

“Kurumsal yatırımcılar”. Bu terimi yıllardır kullanıyoruz, kullanıyorlar. Kurumsal yatırımcıların piyasaya girmesiyle birlikte Bitcoin fiyatının uçuşa geçeceği, tabiri caizse “aya gideceği” söyleniyor. Fakat PwC tarafından yapılan araştırmalara göre kripto para sektörü geçen yıl kurumsal yatırımcı konusunda beklenen performansı gösteremedi.

PwC tarafından yapılan araştırmalara göre geçen yıl kripto para sektöründe toplanan toplam yatırım miktarı beklenenin altındaydı. 2018 yılında kripto para sektöründe 3.72 milyar dolarlık yatırım toplanırken bu sayı 2019’da 2.24 milyar dolara geriledi ki bu da %40’lık, devasa bir düşüşe işaret ediyor.

Kripto para sektörünün beklentileri karşılayamadığı tek konu bu değil. Görünüşe göre sektördeki birleşme ve devralma anlaşmalarında da bir düşüş söz konusu. Bilindiği üzere “birleşme” iki şirketin birleşmesini; “devralma” ise bir şirketin başka bir şirketi satın almasını ifade ediyor. Birleşme ve devralma anlaşmaları zaman zaman olumsuz sonuçlansa da bazen iki şirket için de faydalı olabiliyor. Ayrıca bu anlaşmalar finans kurumları tarafından yakından takip ediliyor ki bu da beraberinde kurumsallığı getiriyor.

Kripto para sektöründe 2018 yılında yapılan birleşme ve devralma anlaşmalarının toplam değeri 1.9 milyar dolar düzeyindeydi. Ama 2019 yılında bu sayıda %76 gibi bir düşüş görüldü ve anlaşmaların toplam değeri 451 milyon dolara kadar geriledi. PwC bu konu hakkında şunları aktarıyor:

“Bitcoin fiyatı 2019’un ikinci ve üçüncü çeyreklerinde yükselişe geçti. Bu sırada insanlar kripto paralara daha fazla ilgi duymaya başladılar. Ama sektöre giren sermaye miktarında artış olmadı.”

Bu araştırmaya göre 2019’da ABD dışındaki ülkeler kripto para sektöründe daha aktif bir rol oynamaya başladılar. Hatta belki de bu araştırmadan çıkarılabilecek tek olumlu şey budur. 2018 yılında toplanan yatırımların %55’i ABD’den geliyordu. Bu sayı 2019’da %48’e düştü. Diğer bölgeler arasındaki dağılım ise şu şekilde:

  • %29’u Asya Pasifik
  • %22’si Avrupa, Orta Doğu ve Afrika

2020’ye Dair Beklentiler

Dünya genelindeki Koronavirüs vakalarının toplam sayısı 1.5 milyona yaklaşıyor. Bu sırada küresel ekonomi de ağır bir darbe almaya devam ediyor. PwC’nin araştırmalarına göre Koronavirüs kripto para dünyasını da olumsuz yönde etkileyebilir.

Kripto para piyasası küresel piyasaları takip ediyor mu, etmiyor mu?” sorusu uzun süredir tartışılıyor. Kimisi kripto paraların küresel piyasadan bağımsız hareket ettiğini, yani dünyadaki gelişmelerin Bitcoin fiyatını doğrudan etkilemediğini öne sürerken kimisi bunun tam tersini savunuyor. PwC’nin kripto para uzmanlarından Henri Arslanian, kesin bir yorum yapmamakla birlikte kripto paraların dünyadaki gelişmelerden “etkilenebileceğini” söylüyor:

“Kripto para sektörü dünyada yaşanan olumsuz gelişmelere karşı bağışıklı değil. Bu gelişmelerin olumsuz etkilerini bu yılki kripto para yatırımlarında ve birleşme/devralma anlaşmalarında da görebiliriz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment