Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Poloniex’in Yeni IEO Platformu Tepki Çekti

Tron’un kurucusu Justin Sun bundan birkaç hafta önce Poloniex’i satın aldığını açıkladı. Sektörün önde gelen borsalarından Poloniex o dönemden beri yeni ürünler, yeni hizmetler geliştirmeye başladı.

Bu yeni ürünlerden biri de LaunchPad oldu. Poloniex’in bundan birkaç saat önce duyurusunu yaptığı bu platform bir IEO platformu olarak geçiyor. Yani bu platformu kendi tokenınızı geliştirmek için kullanabiliyorsunuz.

IEO’lara Genel Bakış

Kripto para dünyasında bundan birkaç yıl öncesine kadar ICO’ların (ilk dijital para arzı) ismini çok duyuyorduk. Fakat bu ICO’lar yüzünden çok fazla dolandırıcılık döndü ve çok fazla kişinin canı yandı. Bunun üstüne kripto para borsaları yeni bir çözüm buldular: IEO.

İlk borsa arzı olarak adlandırabileceğimiz bu IEO’lar, yeni geliştirilmiş bir tokenın bir borsa aracılığıyla halka satılmasını sağlıyor. Bu borsalar, söz konusu token satışa çıkmadan önce o tokenı inceliyor, yasal olup olmadığını kontrol ediyor ve ancak her şey olması gerektiği gibiyse o tokenı satışa çıkarıyor. Böylece insanlar dolandırıcılığa kurban gitmemiş oluyorlar. Bunlara örnek olarak Binance’teki MATIC ve Harmony (ONE) gibi projeleri gösterebiliriz.

LaunchPad’e Genel Bakış

Poloniex’in yeni duyurduğu bu LaunchPad platformunun da insanlara bir kolaylık sağlaması bekleniyor. Daha doğrusu, borsanın iddiası bu yönde.

Yapılan açıklamalara göre LaunchBase platformuyla birlikte “kaliteli blockchain projelerinin büyümesine” ve böylece “ekosistemin geliştirilmesine” katkıda bulunulacak. Poloniex, LaunchBase aracılığıyla yeni kripto para projelerine ve ekiplerine “profesyonel tavsiyeler” verecek ve bir nevi mentorluk yapacak.

Böylece kripto para dünyasına yeni girmeye çalışan ekipler uzman isimlerden akıl alabilecek, projelerindeki eksiklikleri giderebilecek ve genel olarak daha kaliteli projeler geliştirebilecekler. Buraya kadar her şey iyi, hoş, güzel. Fakat bazı sorunlar var.

Merkeziyetsizlik Eleştirisi

Binance’teki MATIC ve Harmony projelerine örnek vermiştik. Bu projeler Binance sayesinde kısa süre içerisinde hızla büyüdüler. Fakat bu süreç içerisinde birçok kişi tarafından merkezi oldukları gerekçesiyle eleştirildiler. Mesela toplam MATIC arzının sadece %19’u; Harmony’nin ise sadece %12.5’u halka satış için ayrılmıştı. Yani IEO’lar zaten yeteri kadar merkeziyetsiz olmadıkları gerekçesiyle eleştiriliyorlardı. Fakat insanların Poloniex’i eleştirmelerinin başka sebepleri de var.

Öncelikle LaunchPad platformuna biraz daha detaylı bir bakış atmamız gerekiyor. Evet, bu platform yeni kripto para projelerine yardım edecek etmesine ama belli başlı şartlar altında. Bu şartların başında tabiri caizse Tron’a biat etmek geliyor.

Piyasaya LaunchBase aracılığıyla giriş yapmaya çalışan projelerin Tron (TRX) ile para toplamaları zorunlu olacak. Bu projeler yatırım toplama sürecinde başka bir tokenı kullanamayacaklar. Bu arada, LaunchBase’i kullanan kripto para projeleri oldukça katı “denetlemelere” tabii tutulacaklar. Ancak burada ‘denetleme’ derken tam olarak neyi kastediyorlar bilmiyoruz. Poloniex’in açıklamasından bir kesit şu şekilde:

“Tüm katılımcılar uygunluk incelemelerine ve denetimlere tabii tutulacaklardır. Maalesef bazı yerel yasalar yüzünden belli başlı bölgelerdeki projelere hizmet sunamayabiliriz. Lütfen LaunchBase’in ‘ilk gelen kapar’ tarzıyla çalışacağını unutmayınız. Bu platformdaki satın alım işlemleri için sadece Tron’un tokenı olan TRX kullanılabilecektir. Önümüzdeki günlerde daha fazla detay paylaşacağız.”

Siftahı JUST Yapıyor

Poloniex’in açıklamalarına göre LaunchBase ile piyasaya sürülecek olan ilk projenin ismi belli oldu. Bu isim size çok tanıdık gelebilir: JUST.

Bir lending platformu olan bu Just, tabii ki Justin Sun’ın kurduğu Tron Foundation ile destekleniyor. Justin Sun’ın aldığı Poloniex’in LaunchBase platformundaki ilk proje de Just olacak.

Justin Sun’ın bu açıklamaları ve Poloniex’in bu yeni projesi birçok kişinin tepkisini çekti. Yerli kripto para sektöründen tanıdığımız Erkan Öz ve Squanch gibi isimler, piyasanın (Justin Sun’dan) kurtulması gerektiğini dahi söylüyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment