Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Kore Kendi Dijital Parasını Test Ediyor

Güney Kore Merkez Bankası birkaç saat önce yaptığı açıklamalarda dijital para çalışmalarına dair önemli bilgiler verdi. Yonhap gibi yerel kaynakların haberine göre Merkez Bankası dijital merkez bankası parası çalışmalarını hızlandırmaya başlıyor.

Çalışmalar Hızlanıyor

Yeni yapılan açıklamalara göre Güney Kore Merkez Bankası bundan birkaç hafta önce kendi dijital parasını test etmeye başladı. Merkez Bankası bu dijital parayı 2021’nin sonuna kadar test etmeyi planlıyor.

Günümüzde İsveç gibi ülkelerin de kendi dijital paralarını test etmeye başladıklarını biliyoruz. Güney Koreli yetkililerin amacı bu projeyi test edip dijital paranın avantajlarını ve dezavantajlarını görmek.

İhtimaller Düşük

Güney Kore Merkez Bankası’nın amacı doğrudan kendi dijital parasını geliştirmek değil. Hatta banka yetkilileri, Güney Kore’nin kendi dijital parasını çıkarması ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorlar. Tıpkı Kanada’daki yetkililer gibi.

Kanada Merkez Bankası bundan birkaç hafta önce bir dijital para prototipi hazırlamaya başladı. Fakat Merkez Bankası’nın amacı dijital para çıkarmak değil. Buradaki amaç olur da halktan bu yönde bir talep gelirse halkın talebini en kısa süre içerisinde karşılayabilmekti. Yani Kanada Merkez Bankası, elinin altında hazır bir dijital para prototipi olmasını istiyordu.

İşte Güney Kore Merkez Bankası’nın amacı da buna benziyor. En azından, banka tarafından yapılan açıklamalar bunu gösteriyor diyebiliriz:

“Nakit para kullanımının hala yaygın olduğunu düşünürsek gelecekte bir dijital merkez bankası parasına ihtiyaç duyma ihtimalimiz düşük gibi görünüyor. Fakat yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki durum hızla değişmeye başlarsa bu değişime hızlıca ayak uydurabilmeliyiz. Ödeme sektöründe ardı ardına teknolojik yenilikler görüyoruz. Merkez Bankası olarak mevcut düzenin değişmesi ihtimaline karşı hazırlıklı dijital paraları test etmek istiyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment