Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası, Dijital Yen’i Araştırmaya Başladı

Japonya Merkez Bankası 2 Temmuz tarihinde yayınladığı bir raporda, Japonya’nın itibari para birimi Yen’e endeksli veya direkt bunun özelliklerini yansıtacak olan Dijital Yen’in avantajlarını ve dezavantajlarını halk ile paylaştı.

Merkez bankası dijital para birimi yani itibari paranın dijital muadilinin teknik zorlukları isimli araştırmasında kritik konulara değinen merkez bankasının, evrensel erişim ve dirençlilik gibi konulara önem verdiği, bunların çözülmesi durumunda dijital itibari paraya makul bakılabileceğini vurguladığı görülüyor.

Merkez Bankası Dijital Paraları Revaçta

Merkez bankası dijital para biriminin evrensel olarak erişilebilir olması gerektiğini ve bunun çeşitli şartlara dirençli olmak zorunda olduğunu vurgulayan merkez bankası yetkilileri, güvenli ve sağlam bir ödeme yöntemi kurulması gerektiğini ifade etmekte. Teknik olarak bunun mümkün olup olmadığının başka bir araştırma konusuna dahil edileceğini belirten yetkililer, çocuk veya yetişkin fark etmeden, akıllı telefon şartı olmadan herkesin bunu kullanabiliyor olması gerektiğini vurgulamaktalar.

Şu an için dünyadaki merkez bankalarının %8’inin dijital para birimleri üzerine çalıştığı biliniyor ve Japonya da bunlardan birisi. Çin’in yakında kendi dijital para birimini piyasaya sürecek olduğu gerçeği göz önüne alınacak olursa, Japonya çok geç bile kalmış olabilir. Japonya’nın bu rapordan sonra ise güvenli ödeme terminalleri kurmaya başlayarak kendi dijital para birimini tam anlamıyla geliştirmesi bekleniyor.

Çin ise bütün altyapıyı hazırlamış durumda ve test ağını bile piyasaya sürdü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment