Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya: Merkez Bankası Kendi Kripto Parasını Çıkarmayı Düşünmüyor

Ülkenin merkez bankası Japonya Bankası (BoJ), şu anda finansal istikrar endişeleri nedeniyle kendine ait bir merkez bankası kripto parası çıkarmayı düşünmediğini açıkladı.

IMF ve Japonya Finansal Hizmetler Kurumu ile yapılan  bir konferansın kapanışında, Japonya Bankası’nın vali yardımcısı Masayoshi Amamiya, sadece müşteriler için çıkarılan bir kripto paranın -blockchain üzerinde olsun ya da olmasın- var olan sistemi bozabileceğini söyledi.

Şu anda merkez bankaları sadece özel bankalar gibi belirli varlıklara erişim sağlıyor. Tüketiciler doğrudan ikinci aşamayla karşılaşıyor. Müşterilere sağlanan bu hizmeti Amamiya: “ tarihteki insan varlıklarının hem parasal sistemde, hem verimliliği hem de istikrarı elde etmek için kullandığı bilgelik” olarak tanımlıyor.

Vali yardımcısı merkez bankası destekli bir kripto paraya sahip olmanın finansal açıdan istikrarlı olmayı sağlamadan sistemi değiştireceğini de ekledi.

Amamiya:

“Bu konuda, genel kullanım için bir para çıkarmak, ev sahipleri ve firmaların bankada doğrudan hesapları olmasına benzer bir durum. Bunun da, söz konusu iki katmanlı sistemin ve özel bankaların finansal aracılığı üzerinde büyük bir etkisi olabilir.”

dedi.

İhtimaller Hala Var

Amamiya bunu diyerek, bankanın gelecekte kendi kripto parasını çıkarma olasılığını tamamen yok etmiyor. Banka şu anda bile sadece işle ilgili uygulamalar için olsa da, blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başladı.

Önceden de belirtildiği gibi, Avrupa Merkez Bankası ile yaptığı iş birliğiyle beraber Japonya Bankası, Project Stella adı verilen bir girişimde bulundu. Bu projeyle dağıtılmış defter teknolojisinin yeni güvenlik mekanizmalarının oluşumunu nasıl sağlayabileceği hakkında bir araştırma raporu yayınlandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment