Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası’nın Eski Yetkilisi Finans Sektöründe CBDC Kullanımı Konusunda Uyarıda Bulundu

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Finansal Uzlaşma Departmanı eski Başkanı Hiromi Yamaoka, dijital merkez bankası parasının (CBDC) ülkenin para politikasının bir parçası olarak kullanılmasına karşı uyarıda bulundu.

Bloomberg’in 31 Ocak tarihli haberine göre dijital para araştırmalarına öncülük eden eski BOJ yetkilisi Yamaoka, merkez bankasının dijital para birimini bir para politikası seçeneği olarak görmemesi gerektiğini, bunun ekonomiye ciddi zarar verebileceğini söyledi. Yamaoka yaptığı açıklamada;

Bazı kişiler negatif faiz oranlarının dijital para birimiyle daha etkili çalışabileceğini söylüyor olsa da ben böyle düşünmüyorum.

dedi.

En büyük endişesi negatif faiz oranları olan Yamaoka, dijital yen’in toplu ödemeler için önde gelen bir araç haline geldiğinde itibari para biriminin azalan değerinin halkı etkileyeceğini düşünüyor. Ayrıca dijital yen’in finansal istikrar için bir risk oluşturabileceği ve ekonomi için kötü sonuçlara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Merkez bankasının ekstra politika avantajı elde etmek için dijital yen kullanması fikrine tamamen karşı olduğunu belirten ancak Japonya’nın ödeme sistemlerinin dijital para yardımıyla değişmesi gerektiğinin de belirgin olduğunu söyleyen Yamaoka;

Mevcut ödeme sisteminin şimdiki gibi kalamayacağı bariz bir gerçek. Bu yüzden dijital para birimini daha iyi ve ucuz hale getirmek herkesin yararına olacaktır.

açıklamalarında bulundu.

Yamaoka ayrıca Çin ve diğer ülkelerdeki merkez bankalarının kaydettiği ilerlemeler yüzünden BOJ’un dijital para birimini çıkarmak için kaybedecek zamanı olmadığını belirtti.

BOJ, 2020 yılının ekim ayında dijital merkez bankası parasının (CBDC) üç aşamalı bir testin taslağını yayınlamıştı. Kavram kanıtlarını test etmeye odaklanan 2021 yılının eylül ayında başlatılan testin ilk aşamasının bu yıl mart ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!