Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’da Bir Araştırma Ekibi ICO’lar İçin Bir Takım Önergeler Yayımladı

Tama Üniversitesi‘nin yasa tasarlama stratejileri merkezi ICO’ların Japonya’da nasıl düzenlenmesi gerektiği ve tam anlamıyla yasal olmaları gerektiği üzerine bir önerge listesi hazırladı.

Hükumet destekli araştırma grubunun çıkarmış olduğu kurallar kara para aklamaya karşı, yatırımcıları tanımlamaya ve projelerin gelişimini takip etmeye yönelik olmak ile birlikte aynı zamanda hali hazırda hisse senedine sahip olan yatırımcıları da korumaya yönelik maddeler içermekte. Japonya Finansal Hizmetler Kurumu sunulmuş olan bu kurallar üzerinde tartışılacağını ve birkaç yıl içerisinde bir yasa haline getirilebileceğini belirtti.

Yayımlanmış olan belge bazı temel prensipler oluşturarak, tanıtım yazılarının sürecinin nasıl takip edileceği üzerine ve token’a yatırım yapacak yatırımcılar ve hissedarlar üzerinde potansiyel olarak nasıl bir etki yaratılacağının takip edilmesi üzerine bazı konulara değinmekte.

Ek olarak belgede müşterilerin kimliğinin doğrulanması ve uygunluğunun değerlendirmesi süreci ve tüm sektörde token fiyatlandırmasının bir standarda oturtulması ele alınmakta. Ayrıca şirket içerisinden bilgi sızdırılması gibi eşit olmayan şartlarda ticaret yapılmaması için de bazı kısıtlamalar mevcut olmakta.

ICO’ların Hepsini Kapsamıyor

Yazıda an itibari ile birçok bilinmeyen türde ICO’nun gelmekte olduğu düşünüldüğünde ICO’ların sınıflandırılmasının zor olduğunu belirtilmekte. Belgenin ise yalnızca 3 tip ICO‘yu kapsadığını belirterek bunların: girişim şirketi tipi, ekosistem tipi birden fazla şirketin veya hükumet organının dahil olduğu ortak girişim tipini ve büyük şirketlerin yapmakta olduğu yüksek risk projelerini olduğu belirtildi.

Belge ICO’ları ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu gibi açık bir şekilde menkul kıymet olarak tanımlamakta. Araştırmacı Kenji Marashima konuyla alakalı olarak:

“ICO’lar gerçekten çığır açan yeni bir teknoloji. Eğer ICO’ları doğru bir takım kurallar ve ilkelere dayandırırsak gelecekte kaynak toplamanın yeni bir yolu olabilirler.”

Araştırma grubunun danışmanlarından Takuya Hirai, şu anda iktidarda olan Liberal Demokrat Partinin bir üyesi olmakta. Aynı zamanda ise geçtiğimiz yıl Japonya’daki kripto para birimleri borsalarının yasallaştırılması üzerine çıkartılan yasanın mimarlarından biri olmakta. Grubun diğer üyeleri: Japonya’nın en büyük borsası olan bitFlyer Inc’in yöneticisi olan Yuzo Kano ve ülkenin en büyük bankaları olan Mitsubishi UFJ Financial Group Inc, Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. ve Mizuho Financial Group Inc.’den uzmanlar da bu grupta yer almakta.

Japonya’da ICO’ya sıcak bakan bu tip önergelerin yayımlanması, komşuları olan Çin ve Güney Kore‘nin geçtiğimiz yıl çıkarmış olduğu ICO yasaklamalarına oldukça ters kalmakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment