Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’da Kripto Paralardan1800 Dolar Üstü Kar Eden İnsanlar, Vergi Ödeyecek

Japonya Vergi Dairesi (NTA), geçtiğimiz günlerde kripto paralar ve vergi konusunda önemli bir adım attı. Ülkede kripto paraların vergilendirilmesi işi ciddi bir şekilde tartışılırken, NTA’dan konu ile ilgili bir açıklama geldi.

Basit ve Anlaşılır Bir Model

Japonya Finansal Hizmetler Servisi (FSA) ve NTA’nın iş birliği ile yapılan bu yeni vergilendirme sürecinde, kripto paralardan elde edilen karlar otomatik olarak hesaplanacak ve belirli bir oranın üstündeki kazançlar vergilendirilecek.

Bu sistemin yapılması için özel şirketler ile görüşmeler devam ederken, şu anda karmaşık olan bu hesaplama metodunun, bu hamle ile daha basit ve anlaşılır bir hal alacağı da kaydedildi.

Nisan ayı başında NTA, FSA ve Blockchain derneklerinin katılımı ile, vergi konusunda bir fikir teattisi düzenlenmiş ve tüm seçenekler ayrıntılı bir şekilde masaya yatırılmıştı. NTA, yeni vergi dönemi öncesinde daha efektif ve akıcı bir plan oluşturmak amacını belirlemiş ve bu yöndeki çalışmalarına hız vermişti.

Hesaplama Yöntemleri

Karların hesaplanmasında zorluk yaratacak modellerin hepsini bir potada eriterek, yapılacak yazılımla kar ve zararları otomatik olarak hesaplayacak olan NTA, bu sayede vergilendirme süreçlerini de çok kolaylaştırmış olacak. Yazılım üzerinde ve halka açık olacak bu sistem sayesinde, işlem çok daha şeffaf ve efektif olacak.

Şu anda ‘diğer’ gelirler sınıfına giren kripto paralardan elde edilen karlar, kripto para olarak para kazanan şirketlerin çalışanlarına da uygulanacak. Yıl boyuna toplamda 200 bin Yen’den (1800 dolar) fazla kazanan kişiler, vergi ödemeye tabii olacak.

NTA’nın bu hamlesi ile üzerindeki baskıyı ve iş yükünü ciddi anlamda hafiflettiği belirtiliyor. Kurum ayrıca önümüzdeki günlerde vergi beyanını kolaylaştıracak bir  dijital sistem üzerinde de çalışmalar yapacağını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment