Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’da Siber Suçla Mücadele İçin Yeni Bir Bina Yapıldı

Japonya Polis Departmanı yeni bir “Siber” binası açtı ve kolluk kuvvetleri mensubu 500 kişiyi siber suçlarla mücadele görevine atadı.

Japonya’da siber suçlarla mücadele eden yetkililer şimdiye dek birbirlerinden kısmen bağımsız birimlerde çalışıyorlardı ve bu birimler arasındaki etkileşim bir hayli azdı. Yeni açılan binada altı birim yer alacak ve bu sayede Japon yetkililerin birbirleriyle daha çok temas halinde olmaları sağlanacak.

Japonya’nın siber suçlara bu kadar önem vermeye başlamasının ardında yatan sebep olarak Japonya merkezli kripto para borsalarından Coicncheck’in Ocak ayında yaşadığı 530 milyon $’lık soygunu gösterebiliriz. Coincheck özelinde konuşmayıp genele bakacak olursak da Japonya’daki Ulusal Polis Kurumu (NPA) tarafından yayınlanan verilere bakabiliriz. NPA tarafından yayınlanan verilere göre 2017 yılı genelinde 662.4 milyon yen (6.2 milyon $) değerinde kripto para ya çalındı ya da dolandırıcılık suçuna araç oldu.

Coincheck’ten toplamda 530 milyon $ değerinde NEM tokenı (XEM) çalınmış, NEM Foundation da yaşanan bu olaydan sonra söz konusu tokenların takibine başlamıştı. Bu takip sonuç verdiğinde NEM Foundation Japon polisi ile irtibat kurdu ve Japonya’daki yetkililer, Coincheck borsasından çalınan tokenları tutan kişiyi Şubat ayında Tokyo’ya sorguya aldılar.

Mart ayının ortalarına geldiğimizde borsadan çalınan paraların yüzde kırkı aklanmıştı ve çalıntı NEM tokenları Japonya ve Kanada’daki borsalarda dolanıyorlardı. NEM Foundation tarafından yapılan takip işlemleri bir süre sonra da sonlandırıldı.

Japon polisi 2017 yılının Ocak ve Haziran ayları arasında siber suçlarla ilgili toplamda 69,977 tutanak tuttu. NPA tarafından 2017 yılında siber güvenlik ile ilgili yapılan ankette 200 binden fazla sahte alışveriş sitesi açığa çıkarıldı. Söz konusu sitelerin “kulağı tırmalayan” bir Japonca ile kullandıkları söylenmişti.

Coincheck’e ve 2014 yılında çöküş yaşayan Mt Gox’a rağmen dünyadaki Bitcoin ticaretinin neredeyse yarısı yen üzerinden yapılıyor. Japonya’da 2 ile 3 milyon arasında Bitcoin sahibi olduğu düşünülüyor ve Japonya’daki Finansal Hizmetler Kurumu’nun kripto para borsaları için sunduğu lisans programında şu an 16 borsa yer alıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment