Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’nın Resmi Finans Kurumundan Kripto Para Borsalarına Uyarı

Japonya’daki Finansal Hizmetler Kurumu (FHK), Japonya merkezli birkaç kripto para borsasına sundukları hizmetleri geliştirmeleri yönünde talimat verdi.

FHK’nın yerel kripto para borsalarından öncelikli beklentisi bu borsaların para aklama karşıtı (AML) bünyesindeki yükümlülüklere uyum sağlamaları. Kurum tarafından yapılan detaylı araştırmalar sonucunda Japonya’daki bazı kripto para borsalarının müşterini tanı (KYC) prosedürlerine tam anlamıyla uyum sağlamadıkları, yani bu borsaların kullanıcı kimliklerini kapsamlı bir şekilde kontrol etmedikleri ortaya çıktı.

Yasal düzenleme yetkisine sahip olan FHK, toplamda on iki kripto para borsasına kendilerini geliştirmeleri yönünde talimat verdi. Bu on iki borsanın ikisi Japonya’nın kripto para borsaları için verdiği lisansa sahip, on tanesi ise yarı-operatör sıfatı altında hizmet sunuyor.

Bazı kaynaklara göre FHK, kripto para borsaları hakkında yaptığı araştırmaların detaylarını bu ayın sonunda bir rapor yayınlayarak gösterecek ve müşterilerin nasıl daha iyi korunabilecekleri konusunda rehberlik sunacak.

Japonya merkezli kripto para borsalarının ne kadar meşhur olduklarını anlatmaya gerek yok. Bundan yalnızca birkaç ay önce 500 milyon dolardan zararla sonuçlanmış bir hırsızlığa kurban gitmiş Coincheck’i ve bundan birkaç sene önce çökerek tüm kripto para piyasasını buz çağına sokmuş Mt. Gox’u örnek vermek yeterli olacaktır. FHK da geçmişteki bu örnekler bir daha yaşanmasınlar diye ülke sınırları içerisindeki kripto para borsalarını artık çok daha yakından takip ediyor.

Japonya’daki kripto para borsaları Nisan 2017 tarihinden beri Ödeme Servisleri Yasası doğrultusunda FHK’den lisans almakla yükümlüler. Japonya’da başlatılan bu lisans programına ilk kez Eylül ayında bir borsa katılmıştı. FHK bu yılın hemen hemen başlarında bu lisansı almak için uyulması gereken şartları daha da katı bir hale getirdi ve lisans alma işini epey zorlaştırdı.

Japonya’da kripto para sektörünü kapsayan kurallar zaman içerisinde daha katı hale gelmiş olsalar da ülkenin bu adımları sektörü bastırmak için atmadığı düşünülüyor. Hatta aksine Japonya kripto para konusunda dünyanın en öncü ülkesi sayılabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment