Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli Kripto Para Madencisi Hükümetin Aldığı Kararı Yorumladı

Bitcoin ağındaki en büyük maden havuzlarından biri olan BTC.TOP’ın CEO’su Jiang Zhuoer, Çin’in kripto para madenciliğine karşı alacağı önlemlerin Bitcoin’e zarar vermeyeceğini açıkladı.

BTC.TOP CEO’su, Çin’de kripto para madenciliğine karşı alınacak “sıkı önlemlerin” doğurabileceği olası senaryoları değerlendirdi ve “Çin’deki Bitcoin madenciliği olayı, düşündüğünüz kadar ciddi değil.” açıklamasında bulundu.

Başlıca hedef “finansal riskleri önlemek”

Çin Devlet Konseyi Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, cuma günkü toplantıda “finansal riskleri önlemek ve kontrol altına almak için” madenciliğe ve tradinge karşı sıkı önlemler alınacağını açıkladı.

Bu önlemlerin beraberinde sektöre bir yasak getirilip getirilmeyeceği konusunda, henüz bir açıklama yapılmadı. Zhuoer, büyük sermayeli maden şirketlerine kısıtlama getirilebileceğini dile getirirken, Çin’deki insanların bireysel olarak madencilik yapabildiğini belirtti.

Bitcoin ağı güçlü kalmaya devam edecek

“Büyük veri merkezleri ve eski madencilerin”, böyle bir kısıtlamanın uygulanması halinde kayda değer kayıplar yaşayabileceği düşünülüyor. Zhuoer, bu kaybın Bitcoin’e yansımayacağını şu sözlerle aktardı:

“En kötü senaryoda, büyük veri merkezleri kapatılır ve 2014-2015’teki günlere döneriz. Küçük madenciler, evlerinde birkaç tane miner kurar, orta çaplı madenciler bir depoda onlarca veya bir fabrikada yüzlerce miner kurar, eski madenciler uzakta, küçük bir hidroelektrik enerji santrali bulup oraya birkaç bin tane miner yerleştirirler.”

BTC.TOP CEO’sunun tahminlerine göre bu süreçte Bitcoin ağında bariz bir değişiklik hissedilmeyecek. Ancak Çinli maden havuzlarının yerini, Kuzey Amerikalı ve Avrupalı havuzların alması bekleniyor.

Madenciler Çin’den ayrılmaya başladı

Duyurusu geçen hafta yapılan “önlemler”, Çinli kripto para madencilerini şimdiden harekete geçirmeye yetti. Bixin Global İş Geliştirme Müdür Yardımcısı, bugün bazı madencilerin diğer ülkelere geçiş yapmak için hazırlanmaya başladığını açıkladı.

Yurt dışı bağlantısı olmayan bazı madencilerin, olası bir yasak halinde çalışmayı komple bırakmak zorunda kalabileceği düşünülüyor. “Bu krizden sonra, Bitcoin’deki madencilik ağının tamamı, dünya genelinde yeniden dağıtılıyor olacak.” diyen Yilham, bazı kuruluşların maden ekipmanlarını (miner) elden çıkarmaya başlayacağını söyledi.

Bu tahmin, Primitive Crypto’nun kurucu ortağı Dovey Wan tarafından yapılan açıklamalarla somutlaştı. Wan, ismini paylaşmadığı bir madencinin çoğu S19 model olmak üzere yaklaşık 20.000 tane minerı toptan satışa çıkardığını ve alıcı aradığını söyledi.

Zhuoer, Çin’in madenciliği yasaklaması halinde Bitmain gibi üreticilerin yurt dışına satış yapmaya başlayacağını düşünüyor.

“Çin’in hash oranı, yurt dışına akacak”

Çin, 2017’de ülkede ilk dijital para arzı (ICO) düzenlemeyi ve kripto para borsası kurmayı yasakladı. Bu karar sebebiyle çoğu borsa, günümüzde Çinli yatırımcılara hizmet vermeyi sürdürse dahi o tarihte merkezini Çin’den başka ülkelere taşımak zorunda kaldı.

Zhuoer, madenciliğin yasaklanması halinde buna benzer bir tablonun oluşacağını ve “Çin’in hash oranının, tıpkı 2017’de borsalarda olduğu gibi, yurt dışına akmaya başlayacağını” söylüyor.

Çinli kripto para madencisi BIT Mining, bugün Kazakistan’daki bir veri merkezine 9.33 milyon dolar yatırım yaptığını açıkladı. Aynı gün, Marathon Digital Holdings Teksas’ta 67 milyon dolarlık bir veri merkezi kurma planını duyurdu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!