Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

John McAfee’nin Kripto Parası Nasıl Alınır?

John McAfee birkaç saat önce kendi desteklediği kripto paranın whitepaper’ını yayınladı.

Bitcoin’in insanlara yeteri kadar “gizlilik vermediğini” düşünen John McAfee; insanların kişisel verilerini gizlemelerini sağlayacak yeni bir kripto para geliştirmeye çalışıyor. Zcash ve Monero gibi gizlilik odaklı bir kripto para olan bu projenin ismi ise GHOST.

Genel Bakış

McAfee insanların kimliklerini ifşa etmeden, kişisel verilerini açığa çıkarmadan kullanabilecekleri bir kripto para tasarlamak istiyor. Hal böyleyken GHOST projesinde göreceğimiz birçok özelliğin gizlilikle ilgili olması pek şaşırtıcı gelmeyecektir.

Proof-of-Stake (PoS) algoritmasıyla çalışan GHOST’un “herhangi bir merkezi” olmayacak. Ağda PoS kullanıldığı için kullanıcılar staking yoluyla para kazanabilecekler.

Whitepaper’da yer alan bilgilere göre GHOST işlemleri zero-proof knowledge ile doğrulanacak. ZKP olarak kısaltabileceğimiz bu formül; bir verinin hassas verileri ifşa etmeden doğrulanabilmesini sağlıyor. Tıpkı sizin kullanıcı şifrenizi açığa çıkarmayan ama onu yine de işleyebilen bir aplikasyon gibi.

“Gizliliğin bir lüks değil; bir hak” olduğu ilkesiyle yola çıkan McAfee; GHOST ağındaki işlemlerin bir havuz (escrow) hesabıyla korunacağını ve ağdaki işlem geçmişinin düzenli olarak silineceğini söylüyor.

GHOST ağında bunun yanı sıra Zcash’te gördüğümüz zk-Snark teknolojisi de kullanılacak ve böylece işlemler iyice anonim hale getirilecek. Whitepaper’da yer alan bilgilere göre Dash ağından aşina olduğumuz InstantSend özelliği de kullanılıyor.

2MB büyüklüğündeki GHOST bloklarının 60 saniye içerisinde işlenebileceği söyleniyor. Ayrıca ağdaki işlem ücretinin de çok cüzi bir miktar olacağı belirtiliyor.

Nasıl Alınır?

Arzın kontrol altında tutulabilmesi için GHOST’un işlem ücretleri yakılacak ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde toplam arzın 55 milyon GHOST’a kadar çıkmasına izin verilecek. Ancak whitepaper’da yer alan bilgilere göre bu bir üst limit (hard cap) değil alt limit (soft cap) olacak.

Bu 55 milyon adet tokenın %25’i (13,573,415 GHOST) 25 Mayıs tarihinde dağıtılacak. Bu tokenı almak isteyen kişilerin ESH adlı tokena sahip olmaları gerekecek. Bu süreçte kullanıcıların elindeki ESH miktarına denk gelecek şekilde dağıtım yapılacak. Böylece elinde 1 ESH olan kullanıcılara 1 GHOST verilecek.

Bu noktada şunun ne kadar altını çizsek azdır: Eğer GHOST tokenını almak istiyorsanız ESH tokenlarınızı bir borsada tutmamanız gerekiyor. Whitepaper’da yer alan bilgilere göre sadece şahsi cüzdanında ESH tutan kişilere GHOST verilecek. Bu yüzden ESH’lerinizi 25 Mayıs tarihinden önce MyEtherWallet, Trust Wallet gibi cüzdanlara aktarmanız gerekiyor. Kısaca özetlemek gerekirse;

25 Mayıs tarihinde GHOST almak istiyorsanız elinizdeki ESH’leri ERC-20 standardını destekleyen, özel anahtarı size bağlı olan, tamamen sizin kontrolünüzde olan bir cüzdana aktarmak zorundasınız.

ESH’lerini borsada tutanların GHOST alamayacaklarıyla ilgili kısım, GHOST whitepaper’ı
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment