Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Kaç Blockchain Patenti Var?

Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olan Turkcell blockchain teknolojisiyle ilgili yeni patentler almaya devam ediyor.

Türkiye ne yazık ki “blockchain patenti” denince akla ilk gelen ülkelerden biri değil. Bu konuda özellikle Çin gibi ülkelerin bir hayli gerisindeyiz. Global Times’ın haberine göre Çin’de sadece Ocak-Mart 2020 tarihleri arasında bile 200’den fazla patent alındı. Çin’den blockchain patenti alan bu şirketlerin arasında Microsoft ve Mastercard gibi isimler de var. Çin’de şu ana dek alınan blockchain patentlerinin toplam sayısı ise 2 binin üstünde.

Türkiye’de toplam kaç tane blockchain patenti olduğuna dair net bir yorum yapmak pek mümkün değil. Fakat Türk Patent ve Marka Kurumu’nun kamuya açık olarak paylaştığı verilere göre Türkiye’deki blockchain patentlerinin sayısı hala 100’ün altında.

Başvuru Lideri

Türkiye’de alınmış blockchain patentlerine baktığımızda özellikle Turkcell’in ön plana çıktığını görebiliyoruz. Her ne kadar Türk Telekom (Türk Telekomünikasyon A.Ş.) da blockchain ile ilgili bir patent başvurusu yapmışsa da Turkcell’in diğer şirketlerden çok daha fazla patenti bulunuyor.

Blockchain için ilk patent başvurusunu 25 Mayıs 2018’de yapan Turkcell şu ana dek blockchain ile ilgili neredeyse 40 tane patent başvurusunda bulundu.

Turkcell’in aldığı ilk blockchain patenti, Türk Patent ve Marka Kurumu

Turkcell’in yaptığı bu patent başvurularında blockchainin birbirinden farklı alanlardaki kullanımına değiniliyor. Bu patentlerde blockchainin “kişiler arası kredi alınıp verilmesini” sağlamak, “açık artırma” düzenlemek, “vasiyet saklamak ve varislere bildirim” yapmak gibi birçok farklı amaç için kullanılabileceği belirtiliyor.

Şirketin 30 Aralık 2019 tarihli en güncel patentinin başlığı “Blok Zincir Ağı Üzerinden Bankaların Para İade Yapmasını Sağlayan Sistem“ olarak belirlenmiş. Detayları 21 Nisan tarihinde kamuya açılan bu patent; birbirine bağlı iki banka sunucusunun blockchain üzerinden iade işlemi yapmasıyla ilgili.

Turkcell’in en güncel blockchain patenti

Turkcell’in Çalışmaları

Turkcell bundan iki yıl önce Carrier Blockchain Study Group’a katılarak blockchain ile ilgili çalışmalar yaptığını göstermişti. 2017 yılında kurulan bu konsorsiyumun üyeleri arasında Softbank, LG Uplus Corp, Telefonica gibi isimler de yer alıyor.

Carrier’a üye kuruluşlar

Turkcell CIO’su Serkan Öztürk de 2019’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde şirketin blockchain ile ilgili planlarından bahsetmişti. Blockchainin önemine ve ne kadar kullanışlı olduğuna değinen Öztürk Turkcell’in “müşterilerine sunduğu hizmeti” blockchain sayesinde geliştirebileceğini söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment