Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan Açıkladı: Bitcoin Neden Overbought Bölgede?

JPMorgan, 6 Kasım tarihinde paylaştığı raporda yatırımcıların Bitcoin (BTC) alımına yönelmiş olabileceğini aktarmıştı. Raporda, Bitcoin’in son hafta içerisinde overbought (aşırı alım) seviyelerde satın alındığı açıklandı.

JPMorgan Chase&Co., paylaştığı raporda Bitcoin rallisini kısa vadeli alım/satımlarıyla güçlendiren yatırımcıların yarattığı overbought sinyallerine yer verdi. Bu hafta içerisinde yüzde 10’dan fazla artış gören Bitcoin’in overbought düzeyde alındığının düşünüldüğü belirtilen raporda, bu durumun potansiyel kazançları ya da tam tersi bir durumu tetikleyebileceği öne sürüldü.

PayPal haberi ve Grayscale Bitcoin Trust’ın yükselişine vurgu yapan JPMorgan, CME Bitcoin vadeli işlemlerindeki son duruma da raporunda değindi. CME üzerindeki işlemlerin overbought noktasına ulaştığını söyleyen şirket, vadeli işlemler üzerinde bulunan açık pozisyonları kullanarak açıklamalarda bulundu.

CME vadeli işlemlerinde overbought sinyalleri

Raporda paylaşılan CME Futures grafiğinde, CME Bitcoin vadeli işlemlerinde bulunan açık pozisyonlar bazındaki Bitcoin proxy’si (proxy: teorik olarak piyasa davranışını simüle eden bir değişken) gösteriliyor. Bitcoin fiyatı 16 bin dolara yaklaşırken vadeli işlemlerdeki pozisyonun overbought sinyali verdiği ifade ediliyor.

bitcoin-jpmorgan
Hareketli ortalamaları (MA) kullanan JPMorgan, kısa vadeli anlık alım/satım yapan yatırımcıların yaptığı işlemleri Bitcoin ile yapılan işlemlerle kıyasladığını belirtti. Aynı zamanda, Bitcoin fiyatında kısa ve uzun vadeli sinyallerin incelendiği raporda, hafta başından bu yana keskin yükselişler görüldüğü, 2 Kasım tarihinde ise kısa vadeli yatırımlarda ani bir yükseliş kaydedildiği ifade edildi. Z-score ile belirtilen bu yükselişlerde, Bitcoin’in 2 Kasım’da 0.7‘den 1.2 Z-score’a ulaştığı, bunun da overbought anlamına geldiği paylaşılıyor.

bitcoin-jpmorgan
Raporda, Bitcoin rallisinin ralliyi kaçırmak istemeyip kısa süre içerisinde alım/satım yapmak isteyen traderlarca kuvvetlendirilmiş olabileceği belirtiliyor. Hafta içerisinde görülen keskin fiyat artışı, JPMorgan’a göre Bitcoin’in çok fazla alım/satıma maruz kaldığını gösteriyor. Bu da trend yönünü tersine döndürebilecek veya potansiyel kazanımları artırabilecek bir faktör olarak yorumlanıyor.

Bitcoin uzun vadede altına alternatif olabilir

Ekim ayında görülen Bitcoin fiyat yükselişinde Grayscale Bitcoin Trust’ın rolüne değinen rapor, Bitcoin ve altın ETF’leri arasında görülen fark neticesinde altın yatırımcılarının Bitcoin’e geçiş yapmış olabileceği belirtildi. Şirkete göre, Bitcoin için uzun vadede yükseliş, Bitcoin piyasasının altınla rekabetinin artmasıyla dikkate değer bir şekilde artabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!